Începând cu 1 octombrie, întregul parcurs al pacienţilor internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia, va fi monitorizat pas cu pas, în urma implementării primului proiect cu fonduri europene nerambursabile derulat de instituţie, în valoare de peste două milioane de lei.
Prin programul e-sănătate, care presupune evaluarea parcursului fiecărui pacient de la intrarea în spital până la externare, sistemul informatic va releva toate costurile pe care le impune fiecare bolnav, serviciile şi calitatea serviciilor medicale şi hoteliere de care acesta beneficiază.
Acest program presupune şi realizarea unei baze de date integrate, prin care să se poată ţine o evidenţă clară pentru fiecare pacient, salon şi secţie. Aceasta va face mai apoi parte dintr-un sistem informatic integrat e-sănătate naţional, care va permite şi transferul de date medicale între medici din alte centre medicale.
"Este un proiect de mare însemnătate pentru pacient şi pentru spital, iar implementarea lui este un pas foarte important", a afirmat managerul SJU Alba Iulia, Nicoleta Coşarcă.
Proiectul vizează urmărirea întregului parcurs al pacientului şi înregistrarea tuturor datelor acestuia, în contextul etapelor necesare efectuării actului medical, dar şi urmărirea activităţii spitalului, atât din punct de vedere operativ, cât şi la nivel de management.
Pe baza codului numeric personal, medicul poate avea acces la ''dosarul electronic al pacientului''. De asemenea, un pacient poate urmări de pe calculatorul de acasă, prin intermediul unei parole, rezultatele analizelor medicale sau stadiul în care se află o cerere sau o reclamaţie depuse de el.
Proiectul ''Implementarea unui sistem informatic integrat e-sănătate la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia'' are drept obiectiv general dezvoltarea serviciilor medicale prin implementarea unui sistem informatic integrat pentru managementul spitalului, asigurând accesul cetăţenilor şi personalului medical la servicii informatice de tip e-sănătate şi eficientizarea activităţii specifice. Sistemul informatic integrat va permite gestionarea informaţiilor aferente unui pacient, pe întregul parcurs al interacţiunii acestuia cu spitalul.
Cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, proiectul are o valoare totală de peste două milioane de lei, din care valoarea totală eligibilă este de aproape 1.430.000 de lei, iar valoarea neeligibilă, de circa 580.000 de lei. Cu aceşti bani au fost achiziţionate, printre altele, o sută de calculatoare şi două servere.
Obiectivele specifice ale proiectului vizează creşterea productivităţii şi calităţii serviciilor oferite de spital, prin implementarea unui sistem informatic de e-sănătate la nivel local, care să asigure simultan reducerea costurilor interne, reducerea timpului de prelucrare a datelor medicale, creşterea numărului persoanelor fizice care vor avea acces la servicii medicale informatizate, creşterea numărului personalului medical instruit pentru folosirea sistemelor informatice de e-sănătate etc.
Sursa: AGERPRES