Potrivit unui studiu efectuat de o echipă de cercetători americani, persoanele în vârstă incapabile să identifice mirosuri simple prezintă un risc crescut de mortalitate în cinci ani.
Cercetătorii au stabilit că 39% dintre persoanele între 57 şi 85 de ani care au participat la studiu şi care nu au recunoscut mirosuri simple ca cele de trandafir, portocală, peşte, mentă sau piele, au murit în intervalul de timp menţionat, faţă de 19% din cele care au manifestat o pierdere moderată a mirosului şi 10% din rândul celor care puteau simţi normal mirosurile.
Disfuncţia olfactivă s-a dovedit un indicator de risc mai bun decât un diagnostic de insuficienţă cardiacă, cancer sau boală pulmonară, arată oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Chicago. Numai patologiile hepatice grave constituie un indicator mai puternic al probabilităţii de deces în cinci ani , precizează autorii studiului.
Cercetarea, care face parte din proiectul 'National Social Life, Health and Aging Project', s-a desfăşurat pe 3.000 de persoane, bărbaţi şi femei, cu vârste cuprinse între 57 şi 85 de ani, reprezentative pentru populaţia americană. Aproape 78% din cei care au făcut testul au fost consideraţi ca având simţul mirosului normal, 45,5% au putut identifica cele cinci mirosuri, iar 29%, patru din cinci. Circa 20% dintre participanţi au fost consideraţi ca având hiposmie (scădere a acuităţii mirosului), nerecunoscând decât două sau trei mirosuri, şi 3,5%, anosmie (diminuare semnificativă sau lipsă a simţului mirosului). Aceştia din urmă au putut recunoaşte numai unul din cele cinci mirosuri ale testului, iar 1,1% dintre ei, niciunul.
Cea care face diferenţa este vârsta - 64% dintre persoanele în jur de 57 de ani au recunoscut toate mirosurile, faţă de numai 25% din cei mai în vârstă (85 de ani).
Echipa de cercetători, formată din psihologi, medici, sociologi şi statisticieni au avansat câteva ipoteze pentru a explica acest fenomen. Una din explicaţii este că sistemul olfactiv are celule stem apte să se regenereze, iar scăderea simţului mirosului poate semnala o diminuare a capacităţii generale de regenerare a organismului odată cu vârsta, ceea ce duce la duce la creşterea tuturor cauzelor mortalităţii.
'Credem că scăderea simţului mirosului...nu este o cauză directă a morţii, ci un semn că ceva nu se desfăşoară bine în organism', spune dr Jayant Pinto, profesor adjunct de chirurgie la Universitatea din Chicago, specializat în genetică şi tratarea bolilor olfactive, unul din principalii autori ai studiului. Potrivit lui, rezultatele acestei cercetări 'ar putea permite dezvoltarea unor teste clinice utile şi ieftine, prin care să se identifice rapid persoanele ce prezintă un risc mai mare de mortalitate'.
Sursa: AGERPRES