Potrivit unor studii, cafeaua consumată ca stimulent al sistemului nervos, are efect doar la anumite ore şi nu pe parcursul întregii zile, explicaţia fiind legată de interacţiunea acestei băuturi cu ritmurile biologice.
Rolul de stimulent al cafelei este maxim dimineaţa, între orele 09.30 şi 11.00.
Dacă se bea cafea într-un moment în care nivelul de cortizol este ridicat, este ca şi cum s-ar lua un medicament de care organismul nu are nevoie, a explicat un specialist în neurologie de la Universitatea Bethesda, din satul american Maryland. Bazându-se pe rezultatele mai multor studii, Steven Miller a menţionat că nivelul cel mai crescut de cortizol în organism este între 08.00 şi 09.00 dimineaţa, interval în care consumul de cafea nu are efect stimulator întrucât organismul este deja "în priză" în mod natural. Acelaşi lucru se întâmplă dacă aromata băutură este savurată între orele 12.00-13.00 sau 7.30-18.30.
În afară de intervalul 09.30-11.00, se recomandă o cafea după masa de prânz, "atât din punctul de vedere al ritmului circadian, cât şi pentru că suntem toropiţi din cauza digestiei", susţine Eileen Gordon, secretar general al Federaţiei Spaniole a Cafelei. Recomandarea este valabilă mai ales pentru cei care se urcă la volan după ce mănâncă.
Cel puţin la fel de importantă este şi ora de la care nu mai este indicat consumul de cafea întrucât ar putea afecta somnul. În general, persoanele sensibile la cofeină ar trebui să se abţină de la cafea după ora 17.00-18.00 dacă vor să doarmă bine noaptea. Desigur, mai rămâne şi soluţia unei cafenele decofeinizate.
Relaţia cauză-efect între ingerarea de cafea şi starea de alertă a organismului a fost dovedită de un studiu din 2011 al Agenţiei Europene pentru Sănătatea Alimentară. "Cafeaua creşte gradul de concentrare şi randamentul" şi "previne unele boli neurovegetative", a mai amintit Eileen Gordon. Nu este de mirare, deci, că printre marii consumatori de cafea se numără cei cu meserii stresante precum ziariştii, poliţiştii şi profesorii.
Sursa: AGERPRES