Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a declarat că proiectul care are ca obiectiv extinderea, modernizarea şi transformarea Secţiei de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad va fi depus de administraţia judeţeană spre finanţare în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Interreg România-Ungaria 2014-2020.
Potrivit acestuia, acest proiect strategic va aduce judeţului Arad peste 12 milioane de euro, sumă ce va fi alocată pentru a crea o secţie clinică de radioterapie, diagnostic, dar şi de cercetare în oncologie.
'În urma consultărilor dintre cele opt judeţe din România şi Ungaria, dintre Guvernul României şi cel al Ungariei, CJ Arad a susţinut ca din sumele alocate în noua sesiune de programe transfrontaliere o parte importantă să fie alocată proiectelor strategice. Astfel, fiecare Consiliu Judeţean dintre cele opt va avea un proiect strategic pe care îl va depune pentru judeţul respectiv, judeţul Arad alegând axa de finanţare în domeniul sănătăţii, urmând să depună un proiect privind extinderea, modernizarea şi transformarea în Secţie Clinică a actualei Secţii de Oncologie din cadrul SCJU Arad. Valoarea acestui proiect este estimată la peste 12 milioane de euro', a declarat luni, Nicolae Ioţcu.
Acesta a precizat că banii vor fi folosiţi pentru a crea un centru de radioterapie, de diagnostic şi totodată de cercetare în zona oncologică. Proiectul va fi realizat în colaborare cu Universitatea de Vest Vasile Goldiş, care, în perioada imediat următoare, va pune la dispoziţia Consiliului Judeţean o clădire necesară proiectului, pentru ca aceste fonduri nerambursabile să poată fi accesate.
Va exista o linie de diagnostic şi tratament în domeniul oncologic care se va adresa tuturor categoriilor, în special celor cu venituri reduse. De asemenea, vor fi promovate şi campanii de conştientizare şi de screening a acestor afecţiuni.
'Am convingerea că în anul 2015, cel mai târziu în anul 2016, vom avea la Arad o secţie oncologică de nivel european, cu cele mai moderne dotări şi care, cu siguranţă va aduce cetăţenilor judeţului Arad, dar şi persoanelor suferinde din alte zone, posibilitatea de a beneficia de cele mai bune condiţii de tratament', a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Activitatea de programare pentru programul Interreg România - Ungaria 2014 - 2020, denumirea agreată pentru viitorul program de cooperare transfrontalieră dintre cele două ţări, a început în toamna anului 2012.
'În acest scop a fost constituit un Grup comun de lucru, alcătuit din reprezentanţii României şi Ungariei de la nivel guvernamental, reprezentanţii celor opt consilii judeţene de la graniţa comună şi din reprezentanţi ai organismelor programului HURO 2007-2013. Toate documentele pregătite de consultantul care elaborează programul sunt aprobate în Grupul comun de lucru la lucrările căruia participă, ocazional, reprezentantul Comisiei Europene (...)Până în luna septembrie 2014, au avut loc nouă întâlniri ale Grupului comun de lucru şi patru întâlniri, de ordin tehnic, ale sub-grupului de lucru format doar din reprezentanţii celor opt consilii judeţene, programul urmând să fie finalizat până la sfârşitul anului', a precizat la rândul său Livia Banu, director executiv BRECO Oradea.
În prezent, judeţul Arad ocupă primul loc într-un top negru al cazurilor de cancer înregistrate la nivel naţional. Potrivit datelor din Buletinul Informativ al Cunoaşterii Stării de Sănătate, incidenţa cazurilor de cancer este de 3,8 la suta de locuitori în acest judeţ. Totodată, acelaşi document arată că în primul semestru din 2013 s-au înregistrat 942 cazuri noi, rămânând în evidenţă 17.195 de bolnavi de cancer, în vreme ce în perioada similară a anului 2012 se înregistrau 642 cazuri noi, numărul bolnavilor aflaţi în evidenţă fiind de 16.457.
Sursa: AGERPRES