Un nou proiect pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate şi de intervenţie în caz de urgenţă în zona montană din Apuseni urmează să fie realizat din fonduri europene, au declarat consilierii judeţeni din Bihor.
Horia Carţiş, directorul de cabinet al preşedintelui CJ Bihor, a precizat, pentru AGERPRES, că, în mod concret, prin acest proiect dezvoltat pe programul de cooperare transfrontalieră se va reabilita un drum pentru facilitarea accesului către zona montană, se va construi un heliport în zona Arieşeni şi trei puncte de intervenţie în caz de urgenţă, dotate cu personal, aparatură şi utilaje specifice zonei.
Proiectul cuprinde şi o parte de management decizional, implementat în toate spitalele din judeţ, din Oradea, Beiuş, Ştei, Marghita, Salonta, precum şi în spitalele partenere din partea ungară. Managementul decizional, bazat pe softuri operaţionale, camere video etc, va permite luarea unei decizii optime în timp real privind un anumit caz, indiferent de zona judeţului în care a avut loc evenimentul.
O altă componentă a proiectului va aduce aparatură medicală în Spitalul Judeţean, pentru UPU-SMURD şi pediatrie, precum şi pentru Spitalul Municipal.
'Acest proiect e o continuare, de fapt, a unui proiect făcut de Consiliul Judeţean, pentru telemedicină. În prezent, implementăm deja acel proiect, împreună cu un alt spital din regiunea ungară Hajdu Bihar. Dar noul proiect ce include şi zona montană este un proiect strategic pentru judeţul Bihor', a declarat, pentru AGERPRES, Horia Carţis, în acelaşi timp şi reprezentant al judeţului Bihor în comisia de editare a proiectelor în noul program HU-RO.
Bugetul estimat al proiectului este de 15 milioane de euro, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Ungaria în cadrul Obiectivului de Cooperare Teritorială Europeană 2014- 2020. În ce priveşte cofinanţarea, deoarece nu este încă finalizat programul Hu-Ro, echipa CJ Bihor, lider de proiect, porneşte de la premisa vechiului program în care cofinanţarea era de 2%.
Sursa: AGERPRES