Potrivit unui studiu efectuat de specialişti de la Centrul Naţional de Cercetări Oncologice din Spania, celulele mamă ale tumorilor sunt fluorescente, fapt ce permite depistarea şi izolarea lor mai rapidă şi găsirea unor tratamente mai eficiente.
Reprezentând doar 1-2 % din masa unei tumori, aceste celule - care stau la originea bolii şi la rezistenţa faţă de chimioterapie - erau greu de identificat până acum, metodele cunoscute implicând folosirea de anticorpi sau a unor tehnici complexe şi costisitoare.
Oamenii de ştiinţă spanioli au descoperit şi caracterizat un nou marcator specific celulelor mamă cancerigene, şi anume riboflavina, cunoscută sub numele de vitamina B2, care generează o fluorescenţă verde în urma acumulării în veziculele intracelulare.
Cercetarea, ale cărei rezultate sunt publicate în revista "Nature Methods", s-a efectuat pe mai multe tipuri de tumori provenind de la bolnavi de cancer la pancreas, plămân, ficat şi colon.
Experţii au stabilit că vitamina B2 este transportată în interiorul celulelor mamă cancerigene de proteina ABCG2, dar motivul pentru care are loc această acumulare de substanţă este încă necunoscut.
"Autofluorescenţa acestor celule va permite şi studierea cauzei rezistenţei tumorii la chimioterapie", a declarat Irene Miranda, unul dintre autorii studiului. Celulele descoperite şi izolate prin noua metodă vor fi supuse unor teste de sensibilitate la diferite medicamente, astfel încât tratarea cancerului să se facă personalizat şi mult mai rapid.
Studiul a fost finanţat de Uniunea Europeană, de Institutul de Sănătate Carlos III, de Ministerul Economiei din Spania şi de Fundaţia "La Caixa".
Sursa: AGERPRES