Potrivit unui studiu efectuat la Centrul Helmholtz din germania, dacă nou-născuţii dorm în primele trei luni de viaţă pe piei de animale, poate scădea riscul de a face astm mai târziu.
Cercetătorii au studiat 2.400 copii născuţi în anul 1998 şi au constatat că, la vârsta de 6 ani, cei care au dormit pe piei de animale au suferit cu 79 la sută mai puţine atacuri de astm decât cei care nu au făcut acest lucru.
Chiar şi la vârsta de 10 ani, riscul de astm a rămas cu 41 la sută mai mic pentru cu cei care au dormit pe piei de animale când erau nou-născuţi, decât în cazul celorlalţi.
Cercetătorii consideră că un motiv pentru care incidenţa astmului şi alergiilor a crescut în ultimele decenii este mediul ambiant fără germeni din societăţile urbane moderne.
"În schimb, se ştie de multă vreme că, în general, copii crescuţi la ţară sunt mai puţin susceptibili să sufere de astm şi alergii ", a spus pneumologul Andreas Hellmann, citat de DPA.
"Se crede că prin contactul timpuriu şi regulat cu anumite bacterii din fân, paie şi din mediul în care cresc animalele se reduce riscul de a face astfel de boli. Desigur, cu cât este mai mare diversitatea de microbi existenţi, cu atât este mai bine", a adăugat specialistul.
În mod aparent, pieile de animale pot fi un rezervor pentru microbi, însă oamenii de ştiinţă nu au identificat încă până acum bacteriile responsabile pentru producerea unor astfel de boli. Prin dormitul pe piei de animale, copiii de la oraş pot obţine o parte din protecţia împotriva astmului şi alergiilor de care beneficiază în mod direct copiii care cresc în mediul rural sau în contact direct cu animalele, scrie DPA
Sursa: AGERPRES