Potrivit unui studiu publicat în Journal of the Medical American Association (JAMA), riscul de obezitate în copilărie creşte dacă se administrează antibiotice copiilor în vârstă de sub doi ani, cu o incidenţă mai mare asupra acelora care au primit doze importante.
"În măsura în care obezitatea are cauze multiple, reducerea prevalenţei sale depinde de identificarea şi controlul tuturor factorilor de risc", a explicat dr. Charles Bailey de la spitalul de copii din Philadelphia, principalul autor al studiului.
"Rezultatele cercetării noastre sugerează că utilizarea antibioticelor pentru copii cu vârsta sub 24 luni ar putea fi unul dintre aceşti factori", a adaugat el.
Cercetătorii au studiat dosarele medicale electronice a peste 64.000 de copii de la naştere până la vârsta de 5 ani, în perioada 2001- 2013. Conform acestei cercetări, se pare că 69% dintre copii au primit antibiotice în medie de 2,3 ori, înainte de vârsta de doi ani.
Pentru toţi copiii, prevalenţa obezităţii a fost de 10% la doi ani, de 14% la trei ani şi de 15% la patru ani, precizează autorii studiului. În ceea ce priveşte simplul exces de greutate, proporţia a fost de 23% la doi ani, de 30% la trei ani şi 33% la patru ani.
Cercetătorii au descoperit că cei care au luat de patru sau de mai multe ori cu antibiotice înainte de vârsta de doi ani au un risc şi mai mare de obezitate.
Obezitatea este o problemă majoră de sănătate publică, iar cercetări anterioare sugerau că schimbările provocate de antibiotice în flora microbiană intestinală ar putea fi legate de apariţia obezităţii, a spus dr. Bailey.
Studiul actual întăreşte necesitatea adoptării unor linii directoare cu privire la utilizarea antibioticelor în bolile pediatrice comune, preconizând utilizarea lor limitată, atunci când eficacitatea acestor medicamente a fost demonstrată, au evidenţiat cercetătorii citaţi de AFP.
Sursa: AGERPRES