Dacă proiectul de lege privind măsurile de prevenire şi control al tuberculozei va fi susţinut şi adoptat de parlamentari în cadrul programului de cooperare elveţiano-român "Împreună pentru o Românie fără tuberculoză", bolnavii cu tuberculoză multidrog rezistentă cu risc crescut de abandon terapeutic ar putea beneficia de consiliere psihologică specifică.
Proiectul de lege a fost iniţiat şi lansat marţi în dezbatere publică de Asociaţia pentru sprijinirea pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă şi Fundaţia Romanian Angel Appel.
"Rezultatele vor fi uimitoare, creşte aderenţa la tratament şi odată cu această lege se va îmbunătăţi viaţa pacienţilor. Trebuie să ai un ajutor ca să te ţii de un tratament foarte sever, care te chinuie, ca să poţi să devii sănătos, să fii motivat să iei un tratament care îţi dă greaţă, vărsături, dureri de cap, în fiecare zi. O parte dintre pacienţi sunt nevoiţi să facă injecţii intramusculare zilnice dureroase şi care au ca efect şi surditatea parţială sau totală. În acest moment sunt numai trei psihologi în spitalele TBC, la Bisericani, la Bucureşti şi Brad, ultimul cu jumătate de normă, şi ne propunem, cu legea, să fie mai mulţi. Astfel de servicii vor îmbunătăţi relaţia pacienţilor cu echipa medicală, cu angajatorii, cu oamenii din jur", a spus Cătălina Constantin, preşedinta asociaţiei, în conferinţa de lansare a proiectului de lege.
Ea a spus că bolnavii au nevoie de tratament continuu, asistenţă socială şi medicală, diagnosticare rapidă şi corectă.
"Există numai în două centre din România aparatura care să diagnosticheze rapid tuberculoza multidrog rezistentă, în numai două zile, de regulă se ajunge la câteva luni, timp în care pacienţii fac un tratament care dăunează. Din statistici reiese că sunt mulţi bolnavi în zona rurală. Tuberculoza este o boală ce afectează toate categoriile sociale şi e nevoie de o abordare unitară şi integrativă. În România numărul estimat de bolnavi de tuberculoză ar fi fost în 2003 de 20.000, din care 3.000 de tipul multidrog rezistentă", a completat Constantin.
Potrivit specialiştilor, tratamentul tuberculozei sensibile este de şase luni iar pentru cea rezistentă este de peste doi ani.
"Pacienţii nu sunt ajutaţi prin suport psihologic şi medicamente adecvate. Bolnavii primesc diagnosticul foarte târziu şi nu beneficiază de tratament complet şi de calitate şi nici de protecţie socială", a arătat dr. Silvia Asandi, din partea Fundaţiei Romanian Angel Appel.
Conf. dr. Alexandru Rafila, consilier al ministrului Sănătăţii, a menţionat la rândul său cu ocazia lansării proiectului de lege că incidenţa bolii a mai scăzut în ultimii ani la aproape jumătate, însă acest lucru nu este suficient.
"S-a evidenţiat creşterea tuberculozei multidrog rezistentă şi un astfel de proiect de lege va fi susţinut de Ministerul Sănătăţii, pentru că şi noi încercăm să introducem în strategia naţională pentru controlul tuberculozei, care să stea la baza programelor naţionale", a spus el.
În România anual se diagnostichează peste 16.000 de cazuri şi mor peste 1.100 de persoane. Un sfert din bolnavii de tuberculoză la nivelul UE provin din România.
Sursa: AGERPRES