O echipă de oameni de ştiinţă americani de la Universitatea New Mexico din Albuquerque a dezvoltat primul test respirator pentru diagnosticarea tuberculozei în laborator, care a fost experimentat pe iepuri.
Testul permite detectarea cazurilor de tuberculoză sensibile la izoniazidă (unul dintre antibioticele utilizate în mod obişnuit pentru a trata boala), graţie unei analize a aerului expirat de subiect, printr-o tehnică numită spectrometrie.
La expunerea la antibiotic, se activează o enzimă unică a bacteriei care provoacă tuberculoza, bacilul Koch, determinând eliberarea din plămâni a unui gaz ce este detectat cu ajutorul spectrometrului. În testele pe iepuri, acest gaz a fost emis în 10 minute de la administrarea antibioticului, scriu cercetătorii în revista Nature Communications.
Un rezultat negativ nu înlătură totuşi complet suspiciunile cu privire la existenţa bolii, notează cercetătorii, în măsura în care anumite tulpini ale bacilului sunt rezistente la izoniazidă şi nu reacţionează în prezenţa acestui antibiotic.
În această privinţă, testul respirator ar putea fi dezvoltat astfel încât să ofere rapid informaţii despre rezistenţa la medicamente, care prin metode standard ar fi obţinute în decurs de până la şase săptămâni. Metodele actuale de detectare a bacilului Koch constau în teste de sânge sau examene microbiologice ale sputei.
Bacteria care provoacă tuberculoza infectează 8,6 milioane de oameni pe an în întreaga lume şi ucide 1,3 milioane, a doua cauză de deces după HIV, care provoacă SIDA. Diagnosticarea timpurie şi tratamentul sunt o prioritate în lupta globală împotriva tuberculozei, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Sursa: AGERPRES