Conform unui studiu realizat de Universitatea din California, pe baza măsurării greutăţii şi a indicilor de masă corporală (IMC), la un număr de 2.400 de fete de 10 ani, despre care părinţii sau prietenii spun că sunt "prea grase" pentru vârsta lor, au puţine şanse de a fi slabe, cu timpul prezentând un risc mare de a ajunge obeze la vârsta adultă.
Fetele au fost întrebate dacă părinţii, fraţii, prietenii, colegii sau profesorii le-au descris vreodată ca fiind prea grase.
Când fetele au ajuns la vârsta de 19 ani, IMC lor a fost din nou măsurat. Rezultatul a fost că fetele descrise drept "grase" la 10 ani de către membri familiei au avut la 19 ani un risc de obezitate crescut cu 62 la sută. Când comentariile au venit de la cunoştinţe din afara familiei, probabilitatea de a deveni obeze a crescut cu cel puţin 40 la sută.
Această corelaţie a fost independentă de IMC. Potrivit studiului, chiar şi fete cu greutate normală ar fi devenit obeze mai târziu în viaţă dacă ar fi primit comentarii negative cu privire la felul în care arătau când erau copii.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că, în loc să le modifice comportamentul, stigmatizarea, fie şi sub forma unei simple tachinări, determină fetele să fie incapabile de o schimbare a comportamentului şi să-şi controleze greutatea.
Starea de bine se reduce iar stresul mental creşte la auzul unei asemenea clasificări. De asemenea, fetele pot dezvolta o teamă de discriminare, care se compensează prin consumul mai mare de alimente, mai notează DPA.
Sursa: AGERPRES