Potrivit unui studiu efectuat de Centrul de Studii de Bere, Sănătate şi Nutriţie, un consum moderat de bere nu influenţează indicele de masă corporală, circumferinţă abdominală sau raportul talie/şold, aceştia fiind unii dintre cei mai relevanţi indicatpri somatici pentru statusul ponderal.
"Deşi la nivel european cercetătorii s-au implicat în repetate rânduri în studierea legăturii dintre consumul moderat de bere şi greutatea corporală, în ţara noastră nu au existat până în acest moment studii în această direcţie.
Cu doar 43 kcal/100 ml, berea a fost acuzată pe nedrept că ar fi cauza apariţiei burţii de bere. Rezultatele cercetării noastre realizate la nivelul populaţiei României demonstrează însă că un consum moderat de bere nu influenţează parametrii somatici luaţi în discuţie în unele cazuri, având chiar un rol vizibil în scăderea anumitor valori. Media consumului de bere este de 80 de litri pe an pe cap de locuitor. Raportul nu a arătat nici depăşirea valorilor normale ale raportului talie/şold nici în cazul femeilor, şi nici al bărbaţilor consumatori de bere în cantităţi moderate. În unele cazuri s-a constatat scăderea indicelui de masă corporală legată de consumul de bere, mai ales în cazul femeilor. În niciunul dintre cazurile studiate consumul de bere nu a fost asociat indicelui de masă corporală", a declarat într-o conferinţă de presă medicul nutriţionist Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate, Nutriţie.
Potrivit ei, berea cu alcool sau fără alcool nu conţine e-uri şi a subliniat că este un produs natural realizat din malţ, hamei, apă şi drojdie.
"Berea fără alcool este o băutură perfect naturală şi sănătoasă, nu are niciun efect nociv asupra stării de sănătate a ficatului, este chiar recomandată celor care nu pot să bea alcool. Există variante de bere care conţine suc natural. Ideea de burtă de bere cred că este ceva mai degrabă psihologic, pentru că în realitate nouă nu ne-a ieşit în studiu. Omul poate să aibă burtă şi fără să fie obez în ansamblu", a spus medicul.
Corina Zugravu a precizat însă că un consum moderat de bere înseamnă 330 ml bere pentru femei pe zi iar pentru bărbaţi 660 ml.
"Este vorba de berea de 4,5%-5% alcool, cea mai consumată", a subliniat preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate, Nutriţie.
În aceeaşi conferinţă, medicul Alin Popescu, secretarul centrului, a spus că rezultatele studiului au confirmat o informaţie deja cunoscută din alt studiu, realizat în urmă cu peste 10 ani în Cehia.
"Există un studiu similar făcut acum mai bine de un deceniu în Cehia care a confirmat acest lucru", a spus Popescu.
El s-a mirat de faptul că, potrivit statisticilor, femeile beau mai puţină bere fără alcool decât bărbaţii.
Studiul a cuprins 1.508 femei şi bărbaţi, cu vârste de peste 18 ani, din mediul rural şi urban. Aceştia au fost supuşi unor măsurători de circumferinţă abdominală şi circumferinţă la nivelul şoldurilor şi au răspuns unui chestionar standard. Realizat în perioada martie-aprilie, la nivel naţional, studiul a fost coordonat de către Corina Zugravu, medic primar în nutriţie şi igiena alimentaţiei şi preşedinte.
Sursa: AGERPRES