Staţiunea Băile Herculane se confruntă cu o lipsă din ce în ce mai mare de medici balneologi. Conform datelor Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin, în staţiunea Cerna, oficial, sunt doar patru medici cu această specializare.
'La Direcţia de Sănătate Publică din Caraş-Severin există înregistraţi, în acest moment, 11 medici balneo-fizioterapeuţi, la nivelul judeţului, din care, şase la Reşiţa, patru în Băile Herculane şi unul la Caransebeş.
În staţiunea Băile Herculane este posibil să funcţioneze mai mulţi medici de această specialitate, dar ei pot să fie angajaţi ai hotelurilor. Medicii balneo-fizioterapeuţi, la fel ca şi alţi specialişti, sunt obligaţi să-şi înscrie cabinetele la Direcţia de Sănătate Publică. Evoluţia acestor înscrieri a fost, însă, destul de lentă în ultimii ani', a precizat Daniel Botgros, purtător de cuvânt al DSP Caraş-Severin.
Mioara Guran este unul dintre puţinii balneologi pe care turiştii aflaţi în căutarea unor tratamente miraculoase îi mai pot găsi în cunoscuta staţiune. Medicul Mioara Guran este la pensie, dar pentru că staţiunea duce lipsă de specialişti, a decis să îşi continue activitatea. 'Tratamentele pentru care vin turiştii sunt balneo-fizice-terapice şi de recuperare. Faptul că la noi se adresează cei mai mulţi pacienţi pentru afecţiunile reumatismale, care se tratează în Herculane, m-am gândit să completez, pe lângă băile de sulf, şi cu fizioterapia, care este foarte utilă pentru majoritatea pacienţilor. Numărul medicilor în Băile Herculane a scăzut simţitor. Prea puţini tineri se mai adresează acestei specialităţi, fapt pentru care, noi, cei mai în vârstă, suntem deja pensionari, dar încă în activitate. În 1977, când am venit eu aici, erau 18 medici', a declarat, pentru AGERPRES, Mioara Guran, medic balneolog.
În cabinetele existente de fizioterapie se efectuează toate procedurile: electroterapie, ultrasunet, laser-terapie, magneto-diaflux, drenaj reno-limfatic, masaj, aerosoli, parafină, totul în pentru a veni în ajutorul pacienţilor ce sosesc în staţiune din toată ţara, dar şi din afara ei.
'Acum a trecut turismul pe primul loc. Acum vorbim de turism balnear. Nu am nimic cu agenţiile de turism, însă am impresia că nu înţeleg că inclusiv sănătatea poate fi o sursă de venit şi încă una foarte importantă. Ca omul să se simtă bine, să fie sănătos, trebuie să ai şi personal de specialitate, personal calificat. Numai că, acest personal, aşa cum este retribuit aici, ocoleşte staţiunea', a afirmat Ion Gruia, fizioterapeut.
În Băile Herculane sunt 16 izvoare de ape termale cu efecte recunoscute pe plan internaţional, fapt pentru care chiar dacă medicii balneologi sunt foarte puţini, turiştii continuă să vină în staţiune pentru tratamente balneare.
Sursa: AGERPRES