Potrivit unui studiu, îndulcitorii artificiali, utilizaţi în ultimii ani pe scară largă ca mijloace de prevenire a obezităţii şi a diabetului, ar putea declanşa schimbări metabolice şi contribui la agravarea riscurilor de diabet.
Utilizaţi în multe alimente şi băuturi, cum ar fi băuturile gazoase light, cereale şi deserturi, îndulcitorii artificiali (sau puternici) sunt substanţe cu mare capacitate de îndulcire, dar fără calorii.
Studiind impactul acestora asupra şoarecilor de laborator şi pe un grup de şapte persoane, cercetătorii au descoperit că ei perturbă compoziţia şi funcţia florei intestinale.
'Îndulcitorii artificiali au fost introduşi masiv în alimentaţie cu scopul de a reduce aporturile calorice şi a normaliza nivelurile de glucoză din sânge, fără a scădea pofta pentru dulciuri', amintesc cercetătorii în revista britanică Nature. Cercetările lor 'sugerează însă că îndulcitorii artificiali ar fi putut contribui direct la intensificarea epidemiei pe care ar fi trebuit să o combată'.
Experienţa a constat în adăugarea a trei îndulcitori din cei frecvent întrebuinţaţi - aspartam, sucraloză şi zaharină - în apa băută de şoareci, în doze zilnice admisibile şi adaptate greutăţii animalelor. Şoarecii au dezvoltat o intoleranţă la glucoză, contrar celor care nu băuseră decât apă sau apă cu zahăr. Experimentul a fost repetat pe alţi şoareci, cu doze variabile de îndulcitori, cu acelaşi rezultat.
Intoleranţa la glucoză apare când organismul reacţionează mai slab la efectele insulinei, fiind nevoit să îşi intensifice eforturile pentru a controla nivelul zahărului din sânge. Fenomenul este observat frecvent în stările pre-diabetice.
Bănuind că în acest fenomen este implicată flora intestinală, cercetătorii au transplantat excremente de la şoareci hrăniţi cu îndulcitori la şoareci care nu mai dispuneau de bacterii în urma unui tratament antibiotic. Cei din urmă au prezentat la rândul lor o intoleranţă la glucoză, sugerând faptul că schimbările intervenite în flora lor microbiană au avut impact negativ asupra metabolismului.
Cercetătorii şi-au testat apoi ipoteza pe şapte voluntari care nu consumau îndulcitori. După ce au primit o săptămână doze admisibile de îndulcitori, patru au prezentat niveluri ridicate de glucoză, precum şi modificări ale florei intestinale.
Potrivit dr Eran Elinav de la Institutul Weizmann din Israel, anumite bacterii ar putea interacţiona cu compuşii chimici din îndulcitori - care nu sunt absorbiţi de intestin -, producând reacţii inflamatorii ce exacerbează tulburările metabolice precum intoleranţa la glucoză sau diabetul. Aceste rezultate 'trebuie să ducă la reanalizarea consumului masiv şi necontrolat de îndulcitori' în societatea actuală, consideră el.
Cercetătorii rămân totuşi prudenţi, arătând că cercetările lor trebuie efectuate la scară mai mare pe oameni.
Alte studii asupra îndulcitorilor ajunseseră până acum la rezultate contradictorii în privinţa impactului asupra pierderii în greutate sau a toleranţei la glucoză, încheie AFP.
Sursa: AGERPRES