O campanie de informare despre poliartrita reumatoidă a fost lansată de către Liga Română contra Reumatismului cu scopul de a creşte adresabilitatea către medicul reumatolog, în urma constatării impactului acestei boli asupra calităţii vieţii pacienţilor.
Medicul reumatolog Cătălin Codreanu a spus în conferinţa prilejuită de lansarea campaniei de informare că poliartrita reumatoidă produce o distrugere ireversibilă a articulaţiilor.
"În această afecţiune este important ca diagnosticul să fie pus cât mai devreme iar iniţierea tratamentului să se facă de îndată ce diagnosticul a fost confirmat, ceea ce înseamnă de asemenea foarte devreme. Este adevărat că metodele de tratament de care dispunem în anii recenţi sunt mult mai performante decât cele care existau acum 20 sau 30 de ani, pentru că există o clasă majoră de medicaţie care poartă numele de terapie biologică", a declarat Codreanu.
El a adăugat că în general boala apare pe un teren de predispoziţie genetică, factori declanşatori, în special infecţii, suprapunându-se acesteia.
Campania "Mâini cu viaţă" are loc în contextul nivelului scăzut de informare despre această maladie.
Aproximativ 1% din populaţia ţării (200.000 de persoane) este afectată de poliartrita reumatoidă, incidenţa fiind de trei ori mai mare la femei comparativ cu bărbaţii.
Vârsta medie la debut este între 25 şi 40 de ani. În contextul în care sunt afectate persoane tinere iar boala are o evoluţie severă, cronică şi invalidantă, nu este doar o problemă medicală, ci şi una socială.
Poliartrita reumatoidă afectează viaţa profesională, aproximativ 20-30% dintre pacienţi suferă de dizabilitate permanentă legată de muncă încă din primii doi-trei ani de boală iar 60% dintre aceştia îşi pierd locul de muncă în primii zece ani de la declanşarea bolii.
Conform studiilor incidenţa poliartritei creşte anual cu 2,5% la femei şi 0,5% la bărbaţi, afecţiunea reprezentând aproximativ 10% din totalul bolilor reumatice. Pe de altă parte, afecţiunile reumatice reprezintă a doua cauză de dizabilitate la nivel internaţional, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Poliartrita reumatoidă netratată sau tratată necorespunzător poate afecta şi alte organe precum inima, plămânii sau rinichii. Din totalul cazurilor de deces înregistrate la pacienţii cu poliartrită reumatoidă 40% sunt cauzate de afecţiunile cardiovasculare, 20% - de infecţii (în principal cele ale plămânilor) iar restul - de complicaţii renale, neurologice sau de afecţiuni maligne (leucemie, mielom multiplu).
În România impactul bolilor reumatice este mai mare decât al altor afecţiuni precum cardiopatia, cancerul pulmonar, ciroza hepatică sau diabetul zaharat.
Bolile reumatice afectează la nivel mondial 1,7 miliarde de oameni şi ocupă locul patru ca impact asupra sănătăţii generale a populaţiei lumii cu o creştere de 45% în ultimii 20 de ani.
Sursa: AGERPRES