Biroul de Presă al SCJU Târgu Mureş a anunţat că reţeaua de screening pentru cancerul de col uterin a Spitalului Clinic Judeţean Târgu Mureş a primit fonduri suplimentare pentru alte 2.500 de teste Babeş-Papanicolau, ce vor fi folosite până la finele anului în derulare.
'În judeţul Mureş, numărul femeilor eligibile testării este de 127.587. În perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2014, în reţeaua SCJU Târgu Mureş au fost efectuate 2.738 de teste, iar alte 3.625 mai sunt disponibile până la sfârşitul anului 2014.
Scopul acestui program este depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile şi îndrumarea pacientelor cu displazii pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. În cadrul acestui program, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş este Unitate Regională de Management pentru Regiunea Centru şi include judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, în care funcţionează 14 reţele de screening', precizează un comunicat de presă al SCJU Târgu Mureş.
Documentul subliniază că toate femeile din judeţul Mureş, cu vârste între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat sau nu, sunt invitate să participe la programul de testare gratuită şi depistare activă precoce a cancerului de col uterin.
'Recomandăm femeilor eligibile efectuarea testului Babeş-Papanicolau şi atrag atenţia că recomandarea unui test de screening pentru cancer nu înseamnă că pacienta are cancer. Testele screening pentru cancerul de col uterin se fac în momentul în care pacienta nu prezintă simptomatologie. Screeningul constă în căutarea cancerului înainte de apariţia simptomelor. Acesta poate detecta cancerul intr-un stadiu precoce. Când celulele tumorale sunt detectate precoce, cancerul este mai uşor de tratat', a declarat dr. Claudiu Puiac, managerul SCJU Târgu Mureş.
Sursa: AGERPRES