Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Tar Gyongyi, a declarat că reţeaua de medicină şcolară ar trebui întărită şi ar trebui să se facă o raportare nominală a stării de sănătate a copiilor şi o monitorizare a acesteia.
Aceasta a declarat, pentru AGERPRES, că în oraşele din Harghita există medici şcolari, dar care sunt în vârstă, în vreme ce la sate nu funcţionează cabinete şcolare, activitatea de medicină şcolară fiind acoperită de medicii de familie.
Dr. Tar Gyongyi consideră că reţeaua de medicină şcolară ar trebui întărită, dar demersul este dificil acum, în condiţiile în care se înregistrează o lipsă de medici, iar medicii şcolari sunt cei mai prost plătiţi.
'Consider că ar fi bine să se întărească această reţea, dar în condiţiile actuale de lipsă de medici, este dificil pentru că sunt cele mai prost plătite posturi. (...)Sunt mai în vârstă (nr: medicii şcolari), mai prost plătiţi, nu au reprezentanţi care să se lupte pentru ei. Ei îşi fac datoria, pentru că nu am avut probleme', a declarat dr. Tar Gyongyi.
Şefa DSP Harghita a spus că în Ungaria reţeaua de medicină şcolară este mult mai dezvoltată şi mai bine organizată, medicii şcolar având sarcini bine definite de la minister, în vreme ce 'la noi sunt cam ai nimănui'.
Dr. Tar consideră că ar trebui să funcţioneze, la nivelul ţării, un sistem unic de monitorizare a stării de sănătate şi să existe, pentru toţi copii, o raportare nominală, iar medicul să aibă o evidenţă cu indicatorii pentru toţi copii, astfel încât să exista o situaţie exactă a stării de sănătate, în funcţie de care se pot elabora politicile de sănătate. 'Dacă ar fi aşa am avea o situaţie mai precisă despre starea de sănătate a copiilor noştri, a întregii generaţii şi am şti la ce să ne aşteptăm peste 10, 20 ani şi am putea să-i monitorizăm în continuare, cum se face în alte ţări. Pentru că nu numai bolnavii sunt monitorizaţi, ci şi oamenii sănătoşi', a conchis şefa DSP Harghita.
Sursa: AGERPRES