Potrivit Japan's National Institute for Minamata Disease, un medicament folosit pentru tratarea hemoragiei subarahnoidiene ar putea fi eficient pentru atenuarea simptomelor bolii Minamata, boală declanşată de poluarea mediului.
Institutul care ţine de Ministerul Mediului îşi propune să realizeze un test clinic în decurs de câţiva ani pentru a introduce acest remediu în practica medicală, având în vedere că nu există nici un tratament de bază pentru această maladie, care provoacă amorţeală la nivelul membrelor şi dificultăţi la mers.
În prezent, singura uşurare pentru suferinzi este calmarea durerilor şi recuperarea medicală.
Se aşteaptă ca ministerul să-şi consolideze sprijinul pentru dezvoltarea acestui remediu medicamentos, fiind solicitat un buget de 23 de milioane de yeni pentru anul fiscal 2015, notează Kyodo.
Medicamentul numit ROCK, un agent de inhibare care reduce activitatea unei proteine specifice a fost deja folosit pentru tratarea hemoragiei subarahnoidiene şi se află, de asemenea, în faza testelor clinice pentru glaucom.
Boala Minamata, cauzată de contaminarea cu mercur a apelor a fost înregistrată pentru prima dată, în 1956, ca efect al deversării de ape industriale poluate cu metilmercur, în Golful Minamata din Japonia, de uzina chimică Chisso Corporation.
Masatake Fujimura, şeful secţiei de patologie toxicologică a institutului, a precizat că a fost confirmat în cadrul studiului pe şoareci de laborator contaminaţi cu metil mercur, că medicamentul ROCK inhibă activitatea unui anumit tip de proteină care contractă nervii. Principalele efecte ale acestei maladii sunt în sfera neurologică. La oameni, simptomele bolii constau în mişcări necontrolate ale membrelor, diminuarea funcţiilor motorii, vorbire îngreunată, tulburarea vederii şi auzului.
"Având în vedere că medicamentul este deja utilizat pentru tratarea altor boli, nu va fi niciun obstacol pentru introducerea lui în uz", a declarat Fujimura, care a dat asigurări ce se va trece cât mai curând posibil la faza testelor clinice.
Sursa: AGERPRES