Grupul farmaceutic francez Sanofi a anunţat că a înregistrat rezultate pozitive pentru ultima fază a studiului aflat în faza a III-a a testelor clinice, pentru găsirea unui vaccin împotriva febrei Dengue.
"Rezultatele studiului desfăşurat în America Latină arată o reducere globală semnificativă, de 60,8%, a cazurilor de febră Dengue la copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 9 şi 16 ani, care au primit trei doze de vaccin", a anunţat compania, cu precizarea că eficacitatea vaccinului a fost observată pentru fiecare dintre cele patru serotipuri ale virusului Dengue.
De asemenea, rezultatele au confirmat eficacitatea vaccinului împotriva febrei Dengue hemoragice, forma severă a acestei maladii.
Este pentru prima dată când există un vaccin candidat în măsură să ofere o protecţie reală a persoanelor cu risc de febră Dengue, a declarat Dr. Rivaldo Cunha, coordonatorul acestui studiu clinic, citat de AFP.
Cercetarea a fost realizată pe 20.000 de copii care trăiesc în zone de endemie ale acestei boli din Brazilia, Columbia, Mexic, Honduras şi Puerto Rico. Rezultatele sunt în concordanţă cu cele obţinute într-un alt studiu, aflat tot în faza a III-a a testelor clinice, realizat de Sanofi în Asia pe aproximativ 10.000 de voluntari.
Numărul cazurilor de febră Dengue, provocată de un virus transmis la om prin intermediul ţânţarilor, este în creştere la tropice, ajungându-se la o jumătăte de milion de cazuri severe şi la cel puţin 10.000 de decese în fiecare an.
Rezultatele studiului vor fi examinate de experţi externi la începutul lunii noiembrie, la conferinţa anuală a societăţii americane de medicina tropicală, la New Orleans, mai notează AFP.
Febra Dengue este cunoscută şi sub numele de "febra oaselor rupte" deoarece provoacă dureri osoase atât de intense încât creează senzaţia că oasele se rup. Între simptomele acestei boli se numără febra, durerile de cap, erupţiile cutanate, durerile musculare şi articulare.
Cazuri de febra Dengue au fost înregistrate în ultimele decenii în peste 110 ţari. Maladia apare în zonele tropicale şi subtropicale ale lumii.
Sursa: AGERPRES