Viceprimarul Braşovului, Adina Durbacă, a declarat că asistenţa medicală în cele 86 de şcoli din municipiul Braşov este asigurată în prezent de cinci medici şi 40 de asistente, iar singurul cabinet stomatologic funcţionează la Universitatea "Transilvania".
Aceasta susţine că Direcţia de Servicii Sociale din cadrul Primăriei Braşov a sesizat în repetate rânduri instituţiile cu competenţe în acest sens - Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică Braşov - asupra efectelor negative pe care le are asupra colectivităţilor de preşcolari şi şcolari lipsa cadrelor medicale din unităţile de învăţământ, dar de fiecare dată s-a invocat lipsa fondurilor.
"Săptămâna trecută, Direcţia de Servicii Sociale a transmis Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, în vederea fundamentării bugetului pe anul 2015, o notă prin care s-a solicitat suplimentarea fondurilor pentru cel puţin 29 de posturi, adică 34% din numărul necesar conform normativului legal pentru activitatea medicală în unităţile de învăţământ din Braşov. Sperăm ca din luna ianuarie 2015 să primim fonduri măcar pentru aceste posturi, circa 100.000 de lei. Având în vedere impactul negativ pe care îl are acest lucru asupra stării de sănătate a colectivităţilor de copii, am luat decizia de a iniţia, în toate unităţile de învăţământ, o campanie de educaţie sanitară, alături de alţi parteneri, ONG-uri, Facultatea de Medicină a Universităţii "Transilvania", instituţii din domeniul sanitar. Temele de educaţie sanitară propuse a fi realizate sunt legate de prezentarea efectelor nocive asupra sănătăţii ca urmare a consumului de alcool, tutun, droguri, precum şi prezentarea unor noţiuni de sănătate orală, de igienă personală, de igiena alimentaţiei, de educaţie sexuală", a afirmat viceprimarul braşovean.
Ea a precizat că în acest sens Direcţia de Servicii Sociale va încheia un protocol cu Direcţia de Sănătate Publică, Universitatea "Transilvania" Facultatea de Medicină, precum şi cu ONG-uri care au acest obiect de activitate. "În acest fel sperăm să atragem voluntari care să se alăture cadrelor medicale pentru organizarea şi susţinerea acestor campanii de educare precum şi pentru derularea unor investigaţii privind comportamentele cu risc pentru sănătate", a explicat Durbacă.
Numărul minim necesar de cadre medicale în şcolile braşovene ar fi de 130 din care 29 de medici şi 101 asistenţi medicali. În anul şcolar 2013-2014 au fost înregistraţi un număr de 6.940 de preşcolari şi 30.091 de elevi în cele 86 de instituţii de învăţământ din municipiul reşedinţă de judeţ, ceea ce înseamnă că, în medie,o asistentă medicală ar trebui să asigure serviciul de asistenţă pentru 926 de elevi, iar medicii pentru 7.400 de elevi, în loc de o asistentă la un număr de 367 de elevi şi un medic la 1.277 de elevi. În prezent, un număr de 25 de şcoli nu dispun de un cadru medical, a mai precizat viceprimarul Adina Durbacă.
Sursa: AGERPRES