Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a declarat că un pacient cu Ebola devine vontagios abia când apar simptomele bolii, în cazul bărbatului internat la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Bals", debutul maladiei, care în proporţie de 99% nu este Ebola, a avut loc noaptea trecută.
"Pacientul nu este contagios în perioada de incubaţie. Toată lumea a făcut referire la faptul că este o perioadă de incubaţie de până la 21 de zile, în tot acest interval pacientul nu este contagios", a declarat Cercel într-o conferinţă de presă, precizând că bărbatul nu reprezintă niciun fel de risc pentru aceia cu care a intrat în contact.
El a spus că virusul Ebola se transmite cu mare uşurinţă prin contact cu sângele infectat, secreţii, ţesuturi, organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate vii sau decedate, ceea ce nu s-a produs în cazul bărbatului de la "Matei Balş", astfel încât posibilitatea unei infecţii cu Ebola în România "se infirmă în proporţie de 99%".
Prof.dr. Adrian Streinu Cercel a precizat că Ebola se transmite şi prin prin contact sexual şi că un simplu contact fizic cu o persoană bolnavă nu este suficient pentru a contacta maladia. El a menţionat că transmiterea bolii prin obiecte posibil contaminate este aparent posibilă.
"S-au recoltat probe necesare. Rezultatele vor veni în cursul zilei de mâine undeva până în prânz. Deocamdată nu trimitem nimic în Germania. Când şi dacă va fi cazul vom trimite la Hamburg, unde este laboratorul de referinţă", a afirmat Streinu Cercel.
El a informat că starea pacientului este relativ bună.
"Are o patologie încărcată, facem tot ce ne stă în putinţă pentru a soluţiona cazul", a anunţat şeful institutului "Balş".
Streinu Cercel a mai declarat că pacientul este singur pe un întreg departament, că ceilalţi membri ai familiei nu prezintă simptome, dar că au primit recomandarea să stea la domiciliu 21 de zile.
Prof.dr. Streinu Cercel a adăugat că malaria este scoasă din discuţie în cazul acestui pacient.
Un bărbat în vârstă de 51 de ani din Ploieşti a ajuns, duminică, la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti cu vărsături, febră şi diaree, fiind ulterior transportat pentru un set complex de analize la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti. Acolo s-a depistat faptul că bărbatul a lucrat o perioadă în Nigeria şi că s-a întors în România pe 25 iulie. Ulterior, bărbatul a fost transportat la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti.
Ministerul Sănătăţii a anunţat duminică, prin intermediul unui comunicat remis presei, că pacientul din Ploieşti este suspect de infecţie virală, fără a se putea specifica diagnosticul etiologic.
Sursa: AGERPRES