Leopoldo Borrego, membru al Academiei Spaniole de Dermatologie (AEDV) informează că una din trei persoane prezintă intoleranţă la cosmetice.
Practic, toate produsele cosmetice pot irita pielea, a afirmat specialistul, atrăgând atenţia că termenul 'natural' cu care sunt prezentate multe dintre aceste substanţe nu este echivalent cu inofensiv şi că amestecurile din extraes de plante sunt 'foarte complexe' din punct de vedere chimic.
Printre patologiile cele mai comune ale pielii cauzate de cosmetice se află dermatitele iritative, care se vindecă dacă se renunţă la utilizarea produsului care a produs iritaţia. În caz contrar, iritaţia poate deveni cronică şi poate genera inclusiv leziuni cutanate. Există şi cazuri în care pacientul încearcă să se trateze singur şi nu face decât să-şi agraveze afecţiunea dermatologică.
O cauză destul de răspândită a intoleranţei la cosmetice este alergia la unul sau mai mulţi componenţi ai produsului, precum parfumul folosit în aproape toate cosmeticele. Alte substanţe care provoacă alergii sunt conservanţii şi metilisotiazolinona (MI), un compus chimic care se foloseşte şi la produsele de curăţenie casnică.
Cosmeticele care conţin alcool sau acizi, chiar şi în cantitate mică, pot provoca dermatite iritative cronice pe care pacientul nu le pune întotdeauna pe seama unui produs cosmetic. Compuşi, precum parabenii şi metilisotiazolinona pot provoca reacţii alergice unui procent însemnat din populaţie, susţine dermatologul spaniol. El a menţionat, totodată, că directivele europene reglementează strict concentraţia maximă admisă de astfel de substanţe.
Sursa: AGERPRES