Potrivit unui studiu, în România, aproximativ 13% dintre nou-născuţi sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare, cifră care clasează ţara noastră pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte hrănirea copiilor.
Conferinţa "Alăptarea în contextul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului" a fost organizată de către Asociaţia Hands Across Romania şi i-a avut ca invitaţi pe reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, şi pe ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu.
În acest context, Florentina Furtunescu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", a prezentat rezultatele unui studiu privind alăptarea, realizat în 2011, cu date colectate în 2010 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu". Studiul a fost realizat pe 2.000 de nou-născuţi, 1.000 de mame şi 1.500 de femei gravide. Potrivit studiului din 2011, rata alăptării exclusive în România este de 12,6%, o cifră ce situează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană, a subliniat Sandie Blanchet. Iniţierea alăptării în prima jumătate de oră de la naştere se face, în România, la 8,3 la sută dintre copii. Întârzierea iniţierii, potrivit studiului, este cauzată predominant de naşterea prin cezariană, iar prevalenţa naşterilor prin cezariană a fost, în 2010, de 35 la sută.
Durata medie a alăptării exclusive pentru copii, în România, este de 2,43 luni, în scădere faţă de 2004, când era de 3,9 luni. În prima lună de viaţă, ponderea copiilor alăptaţi a depăşit doar cu puţin 30%. În primele trei luni de viaţă, 50% dintre copii erau alăptaţi exclusiv sau predominant dar la 4 luni au ajuns la 40%.
Potrivit lui Blanchet, o mai bună informare a femeilor în timpul sarcinii şi după naştere în ceea ce priveşte alăptarea, ar putea duce la îmbunătăţirea sănătăţii nou-născuţilor, deoarece alăptarea este "cel mai simplu, inteligent, eficient mod de a avea copii sănătoşi".
În viziunea reprezentantei UNICEF, consilierii de alăptare sau moaşele sunt persoanele esenţiale unei mai bune informări a femeilor în această privinţă.
Hands Across Romania, membră a Alianţei pentru Sănătate din România, are ca scop crearea de legături între societatea civilă şi mediul privat sau guvernamental.
Sursa: AGERPRES