Relaxnews.com informează că în viitorul apropiat companiile vor putea să evalueze reacţia publicului ţintă la noile reclame şi mesaje promoţionale, precum şi la noi produse muzicale şi cinematografice sau de televiziune, înainte de a le lansa pe piaţă, prin monitorizarea semnalelor cerebrale ale unui grup de persoane selectate pentru testarea acestor produse.
Cel puţin aşa susţin psihologii care au prezentat, marţi, rezultatele unor experimente mai puţin obişnuite, în domeniul aşa-numitelor semnale neuronale.
Ei au pornit de la ipoteza că, prin scanarea activităţii cerebrale a câtorva indivizi care urmăresc o reclamă sau un program de televiziune, vor putea preconiza cum va reacţiona la respectivul program sau reclamă şi o audienţă mai largă.
Aceeaşi idee poate fi aplicată pentru a testa şi diferitele idei sau iniţiative politice în cadrul unor focus-grupuri.
Conform rezultatelor publicate în ultimul număr al revistei Nature Communications, o echipă de cercetători de la Universitatea californiană Stanford, coordonată de Jacek Dmochowski, a realizat un experiment în cadrul căruia 16 voluntari, cu vârste între 19 şi 32 de ani, au fost rugaţi să se uite la televizor în timp ce semnalele emise în creierelor lor erau înregistrate.
Grupul de voluntari a urmărit episodul pilot din 2010 al popularei serii de televiziune "The Walking Dead" precum şi un set de reclame care au fost difuzate în premieră la finalele Campionatului de Fotbal American, Super Bowl, din 2012 şi 2013.
Voluntarii au purtat senzori ai unui electroencefalograf care le-a monitorizat activitatea electrică din diferite părţi ale creierului. De asemenea, creierul lor a fost observat şi prin intermediul tomografiei computerizate funcţionale (RMN) - metodă care descrie activitatea cerebrală prin monitorizarea variaţiilor din fluxul sanguin care ajunge în diferite zone ale creierului.
Rezultatul acestui experiment a fost descoperirea unei puternice corelaţii între tipurile de semnale cerebrale detectate, fapt care demonstra că toţi subiecţii participanţi la experiment erau concentraţi până la "implicare" în ceea ce urmăreau la televizor.
Desigur, dacă te concentrezi asupra unui anumit lucru nu înseamnă neapărat că-ţi place acel lucru, însă etapa experimentului desfăşurată pe reclamele din pauza Super Bowl a adăugat un indiciu important.
Reclamele extrem de costisitoare de tipul celor prezentate în pauza Super Bowl sunt de obicei urmate de studii menite să determine dacă ele au făcut sau nu impresie asupra publicului ţintă. "În cazul experimentului pe Super Bowl am observat o puternică legătură între reacţiile neuronale ale subiecţilor din studiul nostru şi ratingul de popularitate al fiecărei reclame în parte", a comentat Dmochowski pentru AFP. "Acest lucru ne spune că, în general, stimulii pe care-i preferăm se comportă similar în creierul nostru şi al altora. Astfel, cel puţin în cadrul acestui experiment, un nivel ridicat de similitudini neuronale se traduce prin faptul că subiecţilor le-a plăcut conţinutul. Este însă nevoie şi de alte studii pentru a fi siguri ce se întâmplă în creierul nostru atunci când suntem concentraţi asupra unui lucru care ne place faţă de concentrarea asupra lucrurilor care nu ne fac plăcere", a adăugat el.
După ce va fi rafinată, această metodă de analiză a semnalelor neuronale emise în creier poate constitui turnesolul necesar pentru a preconiza răspunsul audienţelor la diferite produse media, muzicale, filme, reclame, înainte de lansarea acestora, conform lui Dmochowski.
Sursa: AGERPRES