Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) face un apel către parlamentarii şi europarlamentarii români să susţină solicitările pacienţilor cu hepatită, dorind să demonstreze că această boală nu este doar o problemă a unei ţări precum România, ci a întregii Uniuni Europene.
"Este nevoie ca politicul să înţeleagă că orice zi pierdută nu înseamnă bani economisiţi, ci vieţi ce puteau fi salvate şi cheltuieli mai mari pe termen lung, pentru sistemul de sănătate, pentru tratamentul complicaţiilor.
Este timpul să trecem de la recomandări la practică şi să facem din România un model în gestionarea problematicii pacienţilor cu afecţiuni hepatice", precizează APAH-RO, într-un comunicat remis joi AGERPRES.
Asociaţia aminteşte că, în luna mai, a trimis către toţi candidaţii la alegerile europarlamentare, indiferent de coloratura politică, o scrisoare prin care le solicita sprijinul, însoţită de materialul de informare intitulat "Ghidul de punere în aplicare a politicilor în domeniul hepatitei virale adresat statelor membre ale Uniunii Europene'.
"Odată cu începerea activităţii noului Parlament European, dialogul cu reprezentanţii români aleşi va fi reluat şi ne bazăm pe o susţinere deschisă din partea acestora. Sperăm ca şi membrii Parlamentului României să ne susţină cauza, indiferent de culoarea politică. Pacienţii cu afecţiuni hepatice din România au nevoie de suportul vostru pentru ca vocea lor să se facă auzită. (...) Hepatita nu este doar o problemă a unei ţări precum România, ci a întregii Uniuni Europene şi tocmai de aceea avem nevoie de voi, să convingem statele membre să decidă unitar şi să impună un standard în ceea ce priveşte depistarea, urmărirea şi tratamentul pacienţilor cu afecţiuni hepatice cronice", afirmă APAH-RO, în apelul adresat joi parlamentarilor şi europarlamentarilor români.
Organizaţia adaugă că România are "neşansa" de a avea cea mai mare prevalenţă din UE în ceea ce priveşte virusul hepatitei C iar lipsa în continuare, în ţară, a unor politici de sănătate sustenabile în ceea ce priveşte hepatita virala B şi C pune pacienţii în situaţii fără ieşire.
"Avem nevoie de susţinere permanentă şi reprezentare la cel mai înalt nivel în aşa fel încât drepturile pacienţilor români să fie egale cu cele ale altor pacienţi europeni. De aceea, anul acesta am lansat un dialog pe termen lung cu politicienii români ce ne reprezintă în Parlamentul European", precizează APAH-RO.
Printre solicitările pacienţilor cu hepatită se regăsesc implementarea unei strategii naţionale pentru abordarea hepatitei virale, introducerea programelor de prevenţie şi îmbunătăţirea programelor de tratament, asigurarea accesului oportun şi permanent la tratament, creşterea gradului de conştientizare în special în rândul grupurilor cu risc şi al celor excluse social, în legătură cu analizele pentru depistarea hepatitei virale, şi asigurarea unui acces facil la procedurile de diagnostic, actualizarea permanenta a protocoalelor de diagnostic şi tratament şi formarea medicilor generalişti şi a asistentelor cu scopul de a depista şi se ocupa mai bine de cazurile de hepatită virală.
Pe 28 iulie a fost marcată în toată lumea Ziua Mondială a Hepatitei.
Aceasta a fost iniţiată de Alianţa Mondială pentru Hepatită (AMH), în 2008, pentru a schimba destinul oamenilor infectaţi cu hepatită virală cronică iar data a fost aleasă şi ca un omagiu adus profesorului Baruch Samuel Blumberg (28 iul. 1925 - 5 apr. 2011), laureat al Premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitei B.
În 2010, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a subliniat necesitatea marcării acestei zile şi a unei informări permanente asupra hepatitelor virale, asupra bolilor pe care acestea le cauzează şi, nu în ultimul rând, asupra metodelor de prevenţie.
Din 2011, Ziua Mondială a Hepatitei este marcată sub auspicii comune ale OMS - AMH.
Hepatitele virale ucid 1,5 milioane de oameni în fiecare an, la nivel mondial, ocupând locul opt în ierarhia cauzelor mortalităţii.
Sursa: AGERPRES