Perioada 1-7 august 2014 este dedicată alăptării, fiind marcată în fiecare an, în peste 170 de ţări, fiind o manifestare ce are ca scop încurajarea alăptării pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor din întreaga lume.
Tema din acest an "Alăptarea: Obiectiv de succes - pentru viaţă!", stabilită de Alianţa mondială pentru acţiunea alăptatul la sân (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA), scoate în evidenţă cadrul Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului pentru protejarea, promovarea şi susţinerea alăptării.
Alăptarea exclusivă la sân în primele luni de viaţă, urmată de alimentaţia complementară corespunzătoare reprezintă o acţiune cheie pentru creşterea şi întărirea sistemului imunitar al copilului, pentru asigurarea protecţiei în perioada de creştere, dar şi pentru mai târziu. Reduce incidenţa şi severitatea bolilor infecţioase, scăzând morbiditatea şi mortalitatea infantilă.
Cercetările au arătat că copiii care primesc doar lapte matern în primele şase luni de viaţă sunt mai puţin expuşi pentru a dezvolta o gamă largă de boli cronice şi acute, inclusiv infecţii ale urechii, boli diareice, astm, obezitate şi boli respiratorii. Mamele care alăptează prezintă un risc scăzut de a face cancer mamar şi ovarian. Alăptarea, nu în ultimul rând, aduce beneficii sociale şi economice în familie şi pentru societate.
Alăptarea la sân este cea mai bună modalitate de a oferi nou-născuţilor substanţele nutritive de care au nevoie. OMS recomandă alăptarea exclusivă pentru nou-născuţi până la vârsta de 6 luni, cu alăptarea continuă, împreună cu alimente complementare adecvate, până la vârsta de doi ani.
Alăptarea este un proces de "echipă": mama şi copilul formează nucleul echipei, căruia i se alătură familia, prietenii, medici, asistente medicale, moaşe şi alte persoane. Tema anului 2014 subliniază necesitatea efortului de echipă pentru a opta pentru alăptarea la sân şi pentru a face acest proces mai uşor. Se recunoaşte şi faptul că pot exista mai multe echipe de sprijin pentru a facilita mamelor opţiunea alăptării la sân, inclusiv clinici medicale, facilităţi acordate la naştere, precum şi un personal calificat.
Acest fenomen este extrem de important şi în România unde "Asociaţia ProMama" a lansat proiectul "Promovarea, Protejarea şi Susţinerea Alăptării în România" - o campanie activă de conştientizare a riscurilor nealăptării la sân.
Între evenimentele desfăşurate în România în Săptămâna mondială dedicată alăptării se înscriu şi cele de la Librăria Humanitas (Parcul Cişmigiu), o dezbatere pe această temă care are loc pe 1 august, şi respectiv pe 5 august, când are loc proiecţia primului documentar românesc despre alăptare: "Îndrăznesc să alăptez".
Săptămâna mondială dedicată alăptării marchează şi "Declaraţia Innocenti pentru protecţia, promovarea şi susţinerea alăptării", adoptată în august 1990 de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi factorii de decizie politică din UNICEF. La Adunarea Generală OMS din 1991 (a 44-a) această declaraţie a fost considerată baza politicii internaţionale de sănătate iar la Adunarea Generală OMS din 1992, statele membre au fost chemate să urgenteze implementarea la nivel naţional a obiectivelor operaţionale ale "Declaraţiei Innocenti" .
Obiectivele de dezvoltare ale mileniului au fost elaborate de către Organizaţia Naţiunilor Unite şi alţi parteneri la nivel mondial, cu scopul de a reduce sărăcia extremă şi asigurarea pentru membrii fiecărei naţiuni a unor condiţii demne de viaţă până în 2015.
Sursa: AGERPRES