Potrivit unui studiu efectuat de o echipă de cercetători de la University College London, cinci porţii de fructe şi legume pe zi sunt suficiente pentru a reduce semnificativ riscul de deces, indiferent de cauză.
În timp ce un studiu anterior, dat publicităţii în luna aprilie de cercetătorii de la University College London, estima că este nevoie de şapte sau mai multe porţii de fructe şi legume pentru a atinge acest obiectiv, cercetătorii americani au demonstrat că mai mult de cinci porţii pe zi nu au un efect benefic suplimentar.
Cercetătorii, conduşi de profesorul Frank B. Hu, de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard, au analizat 16 studii care au implicat peste de 830.000 de persoane.
Potrivit rezultatelor acestora, publicate de bmj.com, ediţia online a revistei medicale British Medical Journal, fiecare porţie suplimentară de fructe şi legume reduce riscul de deces, indiferent de cauza acestuia, în medie cu 5%, şi cu 4% dacă avem în vedere doar bolile cardiovasculare.
După cinci porţii, riscul nu mai scade, din motive pe care cercetătorii nu le-au identificat în mod clar.
Spre deosebire de alte studii, cercetătorii nu au descoperit nicio asociere semnificativă între consumul crescut de fructe şi legume şi reducerea riscului de mortalitate din cauza cancerului.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă încă din 2003 consumul a cinci fructe şi legume pe zi.
Sursa: AGERPRES