În perioada 1-8 august 2014, va avea loc un proiect unic în ţară, intitulat Tabăra MASH-Medical Adventre Schoool in Holiday, care va reuni 65 de studenţi medicinişti din ţară şi medici rezidenţi de medicină de urgenţă, în zona de campare Glăvoi, din Munţii Bihor.
"Este puţin greşit termenul de tabără MASH. Eu aş folosi, din punctul meu de vedere, cuvântul experienţă MASH. Este mai mult decât o tabără. Experienţele prin care trec, multe forţându-le limitele, îi determină pe viitor să aleagă sau nu medicina de urgenţă.
Tinerii îi dau seama că medicina de urgenţă nu este doar medicină de asfalt, de halat şi stetoscop, ci una specială, de outdoor, care implică abilităţi speciale", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Lucian Nistor, şeful Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor.
Evenimentul naţional, reprezentantiv, recunoscut în întreaga ţară şi "aşteptat cu degetul pe mouse pentru înscrieri", potrivit şefului SMURD Bihor, Hadrian Borcea, se adresează studenţilor la medicină preocupaţi de pregătirea în acordarea primului ajutor în condiţii speciale de urgenţă (în natură, fără resurse electrice, fără apă curentă sau reţea de telefonie etc). Zona Glăvoi a fost special aleasă pentru simularea unor posibile situaţii de dezastre, cu resurse disponibile limitate sau inexistente.
Cei 20 de lectori bihoreni - cadre universitare medicale, medici SMURD, speologi, salvatori montani - vor asigura pregătirea tinerilor în ateliere specifice: resuscitare cardio-respiratorie, traumatologie, tehnici alpine de parcurgere a traseelor montane, căţărare, coborâre în peşteri, echipare personală şi a traseului.
Studenţii vor participa la o misiune de salvare din peşteră, pe un traseu dificil de opt ore, cu diferenţe mari de nivel. Ultima zi a taberei va oferi posibilitatea participanţilor de a-şi dovedi informaţiile acumulate într-un concurs pe un traseu cu dificultate medie.
Potrivit medicului Mihai Botea, "prin cele 19 ediţii ale Taberei MASH organizatorii îşi propun să sensibilizeze studenţii medicinişti vizavi de specialitatea medicină de urgenţă, care este particulară, din multe puncte de vedere.
"Medicina de urgenţă nu înseamnă doar un halat, spital, confort, ci şi abilităţi de a-ţi depăşi limitele, de a fi inventiv, de a avea spirit de echipă, de a găsi soluţii la diferite probleme din afara spitalului. De asemenea, ne adresăm medicilor rezidenţi de medicină de urgenţă, care sunt fie formatori, fie participanţi, capabili să se descurce în condiţii vitrege, aşa cum sunt în tabăra MASH", a precizat dr. Mihai Botea.
Dr. Hadrian Borcea a menţionat că interesul foarte mare pentru această tabără s-a manifestat încă din prima zi de înscrieri, 20 iunie, iar în trei zile s-au şi ocupat toate locurile disponibile; din peste 150 de solicitări, organizatorii au selectat, în baza unor criterii, cei 65 de medicinişti participanţi. Pregătirea taberei a început încă de la începutul anului şi se va încheia mult după 8 august, deoarece studenţii MASH bihoreni vor susţine, în continuare, cursuri de prim ajutor în şcolile orădene.
Tabăra MASH este organizată de Asociaţia SARTISS, alături de partenerii: SMURD Bihor, Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor, Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Oradea, Universitatea din Oradea.
Organizatorii au adaptat taxa de participare la studenţi şi au menţinut, al treilea an consecutiv, valoarea ei la 270 de lei. Bugetul total al taberei este de aproape 45.000 de lei, realizat prin două proiecte pentru cheltuieli administrative, asigurat de CJ Bihor, respectiv pentru instruire, prin Programul "Tineret în acţiune", şi cu sprijinul sponsorilor Medimpact Cluj şi Plastor Oradea.
Sursa: AGERPRES