Ambasadoarea Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, Esther Blythe, a participat miercuri, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Arad, Nicolae Ioţcu, la festivitatea de inaugurare a secţiei de Radiologie din cadrul Spitalului orăşenesc Sebiş, realizată cu ajutorul Organizaţiei "Europe to Europe", din Marea Britanie.
"Organizaţia Europa pentru Europa' şi-a unit forţele cu preşedintele CJ Arad, Nicolae Ioţcu, şi cu primarul oraşului Sebiş, Gheorghe Feieş, într-un proiect comun, derulat în sprijinul persoanelor bolnave.
Este primul parteneriat de acest gen din România, o sarcină complexă, care a fost dusă până la capăt. Urmează realizarea unei reţele de diagnostic digital la nivelul judeţului, care va include spitale urbane şi rurale, medici de familie, centre medicale civile, dar şi cele din penitenciare", a declarat Blythe.
Graeme Giles a precizat, la rândul său, că în anul 2013, reprezentanţii Asociaţiei "Europa pentru Europa" au vrut să investească în sistemul medical arădean şi, la recomandarea lui Nicolae Ioţcu, au ales spitalul din Sebiş.
În cadrul acestui proiect, unitatea medicală a primit aparatură radiologică digitală care a fost dezafectată de la un spital din Marea Britanie, dar aflată în stare de funcţionare pentru înfiinţarea unei secţii de radiologie, care va deservi peste 70.000 de locuitori din zona arondată acestui spital.
CJ Arad a suportat cheltuielile de transport şi montaj, în valoare de 25.000 de euro, Primăria Sebiş a alocat fondurile necesare lucrărilor de infrastructură, iar partenerii britanici au adus aparatura, în valoare de circa 100 de mii de euro.
În prezent se fac ultimele demersuri pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare, directorul spitalului, Cristian Sîrb, estimând că este "o chestiune de zile până când primii pacienţi vor putea fi consultaţi în noua secţie".
"Ne aflăm într-un moment în care putem spune că un parteneriat început acum multe luni de zile este dus la bun sfârşit. Atunci când a apărut această posibilitate să îmbunătăţim sistemul de sănătate din judeţul Arad, prin oferta partenerilor din Marea Britanie, decizia noastră a fost să ducem acest prim aparat spre Sebiş, spre singurul spital ce funcţionează în zonă", a precizat Nicolae Ioţcu.
Potrivit acestuia, de la preluarea sistemului medical arădean, atât din municipiu cât şi din judeţ, CJ Arad a investit peste 7 milioane de euro, urmând ca în perioada imediat următoare alte 7 milioane de euro, provenite din fonduri europene, să fie alocate pentru lucrări de infrastructură şi achiziţionare de aparatură medicală.
"Ceea ce s-a realizat la Sebiş este o parte a unui proiect mai amplu, în care vor intra şi alte spitale şi mă refer aici la Secţia TBC din Arad. Am discutat cu membrii Asociaţiei "Europa pentru Europa" şi estimăm că la sfârşitul acestui an, secţia se va apropia de finalizare şi dare în folosinţă, motiv pentru care vom începe, în perioada următoare, demersurile pentru achiziţionarea de aparatură medicală de specialitate, cu sprijinul acestora", a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Primarul oraşului Sebiş, Gheorghe Feieş, a precizat că în perioada următoare, medicul specialist şi asistenţii medicali vor urma un program de instruire cu o echipă din Marea Britanie.
"Doresc să vă informez că avem o dotare atât de performantă încât vom putea colabora cu marile clinici şi centre universitare din ţară pentru a pune un diagnostic cât mai precis, prin sistemul de teleradiologie pe care dorim să îl înfiinţăm. Este o mare realizare pentru zona noastră, nemaifiind cazul ca pacienţii noştri să mai facă drumul până la Arad, Brad sau Ştei pentru un consult radiologic", a subliniat Gheorghe Feieş.
Sursa foto: radiotimisoara.ro
Sursa: AGERPRES