Potrivit unui studiu publicat în revista PLoS Medicine din SUA, persoanele care şi-au pierdut unul dintre părinţi în cursul copilăriei au un risc crescut de mortalitate în anii următori.
Studiul, realizat de Jiong Li şi colegii săi de la Universitatea Aarhus din Danemarca, s-a bazat pe datele din registrele naţionale ale copiilor născuţi în Danemarca între 1968-2008 şi în Suedia între 1973-2006, precum şi pe cele aparţinând la 89 la suta dintre copiii născuţi în Finlanda între 1987 şi 2006.
Din studiul acestor date a reieşit că 2,6% dintre copii, respectiv 189.094 de persoane, şi-au pierdut un părinte în copilărie, atunci când aveau între şase luni şi 18 ani. Dintre aceşti copii, 39.683 au murit până să ajungă la vârsta de 40 de ani.
Cercetătorii au descoperit ca acei copii expuşi la moartea propriilor părinţi au avut un risc cu 50% mai mare de mortalitate în perioada studiilor decât cei care nu au trecut prin astfel de întâmplări nefericite.
Acest risc crescut de mortalitate a persistat la vârsta adultă timpurie, indiferent de vârsta copilului la moartea părintelui, au precizat cercetătorii.
Un risc mai mare de mortalitate (84 %) a fost descoperit în rândul copiilor ai căror părinţi au murit din cauze nenaturale, comparativ cu cei ai căror părinţi au fost răpuşi de cauze naturale (33 %). Riscul cel mai mare a fost pentru copiii care au pierdut un părinte din cauza sinuciderii, scrie Xinhua.
Întrucât studiul a fost efectuat în ţări cu venituri mari, este puţin probabil ca aceste situaţii să fie rezultatul lipsurilor materiale sau de asistenţă medicală, sunt de părere cercetătorii. Mai degrabă, mortalitatea crescută în rândul copiilor expuşi reflectă, probabil, atât susceptibilitatea genetică, cât şi impactul pe termen lung al decesului parental asupra sănătăţii şi bunăstării sociale a descendenţilor.
"Moartea părinţilor în copilărie a fost asociată cu un risc crescut de mortalitate pe termen lung atât din cauze externe, cât şi generate de boli, indiferent de vârsta copilului la deces, sexul copilului, sexul părintelui decedat, cauza decesului copilului şi fundalul socio-economic caracteristic comunităţii din care făcea parte", au spus cercetătorii citaţi de Xinhua.
Din toate aceste constatări, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că este justificată nevoia de asistenţă medicală şi socială pe perioadă îndelungată pentru copiii orfani.
Sursa: AGERPRES