Potrivit unui studiu realizat de cercetători americani, care susţine că circumcizia ca mijloc de luptă împotriva SIDA, bărbaţii circumcişi sunt mai puţin dispuşi să facă sex neprotejat.
Trei studii anterioare au demonstrat deja că, în cazul bărbaţilor heterosexuali, circumcizia reduce riscul de contractare a virusului HIV cu 60% - rezultat ce a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să recomande această operaţie ca modalitate de prevenire, alături de folosirea prezervativului.
Unii experţi s-au temut însă că bărbaţii circumcişi se cred protejaţi doar prin această operaţie şi renunţă la prezervativ. Cu toate acestea, un nou studiu, prezentat luni la a 20-a Conferinţă Internaţională dedicată SIDA de la Melbourne (Australia), nu a găsit dovezi care să susţină această ipoteză.
Cercetătorii de la Universitatea din Illinois (Chicago) au intervievat peste 3.000 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani din provincia Nyanza (Kenya), care au fost informaţi cu privire la circumcizie, la sexul în condiţii de siguranţă şi la testele privind SIDA.
La începutul studiului, jumătate dintre subiecţi au decis să fie circumcişi, iar cealaltă jumătate nu, iar timp de doi ani, toţi participanţii au fost intervievaţi la fiecare şase luni cu privire la viaţa lor sexuală.
Pe parcursul acestor doi ani, activitatea sexuală a subiecţilor s-a intensificat, în special la grupul de vârstă 18-24 ani.
Cu toate acestea, activitatea sexuală în condiţii riscante - cu mai mulţi parteneri sau în schimbul obţinerii de bani sau cadouri - a scăzut, în timp ce s-a multiplicat situaţiile în care a fost folosit prezervativul.
Bărbaţii circumcişi au crezut că prin această operaţie şi-au redus riscul de a se îmbolnăvi de SIDA. În timp ce 30% dintre aceştia s-au considerat ca aparţinând unui grup cu risc crescut înainte de operaţie, doar 14% s-au mai încadrat în această categorie după.
Printre cei care au decis să nu efectueze operaţia de circumcizie, 24% s-au plasat sub un risc mare la începutul studiului, iar 21% după.
Sursa: AGERPRES