Laboratorul Institutului Naţional de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti şi Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani-Neamţ au primit în dotare câte un echipament pentru diagnosticarea rapidă a tuberculozei (TB) şi tuberculozei multidrog rezistente (TB-MDR).
Potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES, echipamentele permit stabilirea cu precizie a diagnosticului de TB sau TB-MDR, în doar două ore, faţă de patru - şase luni prin metodele tradiţionale.
Metoda GeneXpert se bazează pe identificarea atât a ADN-ului bacilului tuberculozei cât şi a rezistenţei la rifampicină (unul dintre antibioticele administrate în tuberculoză), prin tehnica amplificării acidului nucleic. Instalarea echipamentelor va fi urmată imediat de instruirea personalului de laborator din cele două centre în utilizarea acestor noi tehnici de diagnosticare rapidă.
"Apar metode noi de diagnosticare a tuberculozei şi a tuberculozei multidrog rezistente, căci cercetările internaţionale în domeniu evoluează. Ne străduim să le implementăm şi în România, unde nevoia de diagnosticare rapidă este foarte mare. Continuăm să sprijinim astfel, Programul Naţional de Control al Tuberculozei care, din păcate, este încă mult subfinanţat în raport cu nevoile", a declarat directorul general al Fundaţiei Romanian Angel Appeal, dr. Silvia Asandi, potrivit sursei citate.
În România, peste 30.000 de persoane suferă, la momentul actual, de diferite forme de tuberculoză. Numai în anul 2013, 15.000 de noi cazuri au fost diagnosticate cu TB şi peste 1.100 de bolnavi au murit, conform Raportului celei mai recente misiuni de evaluare a managementului tuberculozei multidrog rezistente în România, efectuate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) - Green Light Committee, şi conform statisticilor furnizate de Programul Naţional de Control al Tuberculozei.
Cu toate acestea, diagnosticarea tuberculozei în ţara noastră se face de cele mai multe ori cu întârziere, timp în care pacienţii sunt contagioşi şi pot răspândi boala în comunitate, se arată în documentul citat.
În privinţa tuberculozei multidrog rezistente (afecţiune rezistentă la tratamentul obişnuit şi cu rată mult mai mică de vindecare) Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că aceasta este, în prezent, sub-diagnosticată în România: doar 400 de cazuri diagnosticate în 2012, faţă de 1.000 estimate de către OMS a fi numărul real de cazuri care ar trebui diagnosticate anual, în ţara noastră. Din cauza lipsei echipamentelor moderne, diagnosticarea tuberculozei şi a tuberculozei multidrog rezistente necesită o perioadă de timp ce depăşeşte patru luni, timp în care medicii nu pot recomanda un tratament corespunzător, iar pacientul poate transmite boala în familie şi comunitate.
Echipamentele şi cele 2.500 de kit-uri de testare care le însoţesc au fost achiziţionate prin efortul Fundaţiei Romanian Angel Appeal, cu fonduri din programul "Creşterea Nivelului de Control al Tuberculozei în România, prin intervenţii orientate către Grupurile Sărace şi Vulnerabile", finanţat de Fondul Global de Luptă împotriva HIV/ SIDA, Tuberculozei şi Malariei.
Sursa: AGERPRES