Potrivit unui studiu, un cocktail experimental din trei medicamente sub formă de tablete poate reduce semnificativ durata tratamentului la pacienţii cu tulpini de tuberculoză multirezistentă.
Numită PaMZ, această combinaţie ucide mai mulţi bacili de tuberculoză decât tratamentul obişnuit şi mult mai rapid, potrivit rezultatelor din faza a doua a studiului, care este penultima etapă pentru evaluarea securităţii şi eficacităţii noului tratament.
În cazul în care este găsită finanţare, faza a III-a ar putea începe până la sfârşitul anului, a indicat TB Alliance, organizaţie dedicată căutării tratamentelor mai eficiente împotriva tuberculozei, precizează AFP.
Medicii sunt îngrijoraţi de apariţia bacteriilor de tuberculoză ultrarezistente la antibiotice, maladia fiind în creştere bruscă în ţările sărace.
Aceste tulpini sunt deosebit de periculoase la pacienţii infectaţi cu virusul HIV care provoacă SIDA, tuberculoza şi SIDA fiind de multe ori asociate, deoarece HIV atacă celulele sistemului imunitar şi lasă corpul vulnerabil la germeni.
Noua combinaţie PaMZ, ale cărei prime teste au fost anunţate în urmă cu doi ani, include două "medicamente candidate" (încă neaprobate pentru tratamentul tuberculozei), Pa-824 şi moxifloxacina, asociată cu pirazinamida, antibiotic care este în prezent folosit împotriva tuberculozei.
Combinaţia PaMZ a fost testată în Africa de Sud pe 207 voluntari, dintre care o cincime avea şi HIV, scrie AFP.
Din acest eşantion, 181 de pacienţi au răspuns pozitiv la molecule care alcătuiesc PaMZ, în timp ce 26 au fost rezistenţi la antibioticele tradiţionale.
Această fază de testare a arătat că, în două luni, 71% dintre pacienţii trataţi cu PaMZ n-au mai prezentat bacili de tuberculoză. Prin comparaţie, doar 38% dintre pacienţii trataţi cu protocolul standard s-au vindecat în opt săptămâni.
26 de bolnavi rezistenţi la antibioticele tradiţionale au fost trataţi cu PaMZ pe o perioadă între patru şi şase luni, spre deosebire de tratamentul standard care durează doi ani, această accelerare şi simplificare a tratamentului însemnând o reducere a costurilor de până la 90%.
Un alt avantaj al noului tratament este şi acela că PaMZ nu a dat nici un semn de interferenţă cu antiretroviralele (ARV) care suprimă virusul SIDA.
"Tuberculoza rămâne boala cu cel mai mare risc mortal pentru bolnavii de SIDA, fiind responsabilă de un deces din cinci la nivel mondial în rândul celor infectaţi cu HIV. Dar, de multe ori, tratamentele împotriva tuberculozei şi împotriva SIDA nu pot fi administrate în acelaşi timp, din cauza efectelor secundare ale acestora, ceea ce face dificil tratamentul simultan pentru ambele boli", atrage atenţia TB Alliance citată de AFP.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că cel puţin o treime din cei 35 de milioane de oameni purtători ai virusului HIV sunt, de asemenea, purtători ai tuberculozei în forma sa latentă, ceea ce înseamnă că au germenii în organism, dar nu manifestă simptomele maladiei.
Cei infectaţi cu ambii viruşi sunt de 30 de ori mai expuşi riscului de a se îmbolnavi de TBC decât cei care nu au HIV. În 2012, aproximativ 320.000 de oameni au murit de tuberculoză asociată cu infecţia HIV, potrivit OMS.
Sursa: AGERPRES