Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători canadieni, o anumită genă ar întârzia cel puţin patru ani declanşarea bolii Alzheimer.
Cercetătorii au descoperit că o variantă naturală a unei gene numite 'HMG CoA reductază', prezentă la 25% dintre americani şi canadieni, reduce considerabil riscul de a dezvolta această boală care se află la originea pierderii memoriei, se arată în studiul apărut în revista ştiinţifică Molecular Psychiatric Journal.
'La purtătorii acestei variante genetice am constatat că riscul de a dezvolta boala scad cu 50% la femei şi cu 30% la bărbaţi', a declarat AFP dr Judes Poirier, cel care a condus studiul desfăşurat de Institutul universitar de sănătate mentală Douglas de la Universitatea McGill din Montreal.
Oamenii de ştiinţă care lucrează în domeniul cardiovascular cunosc deja această genă pentru rolul ei în producerea colesterolului.
'Cercetătorii au observat scăderea numărului de cazuri de Alzheimer la pacienţii care luau anumite tipuri de statine pentru reducerea nivelului de colesterol', a spus dr Poirier. Potrivit lui, statinele, inhibitori chimici ai funcţionării acestei gene, ar avea acelaşi efect asupra bolii Alzheimer ca şi varianta naturală a genei descoperite de cercetătorii de la Institutul Douglas. 'Dacă am reuşi să producem un medicament care ar putea întârzia cu cinci ani apariţia bolii, s-ar putea reduce la jumătate numărul de cazuri de Alzheimer într-o generaţie', apreciază el.
Circa o sută de medicamente au fost testate la scară mondială, care să întârzie, să scadă sau să prevină efectele bolii Alzheimer, ce afectează circa 40 de milioane de persoane, dar, cel puţin până acum, niciunul nu a fost eficient. 'De ani buni am înregistrat un eşec colectiv, iar acum suntem pentru prima oară în prezenţa unui factor de protecţie atât de promiţător', afirmă cercetătorul.
Un studiu la scară mică va fi realizat la toamnă la Institutul Douglas din Montreal pe 150 de pacienţi pentru a testa noua ipoteză. Dacă testele vor fi concludente, dr Poirier speră să găsească finanţarea necesară pentru lansarea unui studiu mult mai vast.
Sursa: AGERPRES