Maxisciences.com relatează că a fost creat un dispozitiv pentru persoanele cu deficienţe de vedere şi nevăzători numit FingerReader, care este dotat cu o cameră şi un soft adecvat, iar un sistem de vibraţii permite să nu se piardă rândul.
Este un sistem ingenios care ar putea fi de mare ajutor pentru nevăzători: dispozitivul le va permite să citească cărţi sau orice alt document numai urmărind rândurile cu degetul.
Conceput la prestigiosul Massachussetts Institute of Technology (MIT), FingerReader este un aparat care citeşte cu voce tare, electronic, orice text pe suport de hârtie sau digital.
Fabricat cu ajutorul unei imprimante 3D, prototipul va uşura considerabil viaţa nevăzătorilor. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în lume există 285 de milioane de persoane care suferă de deficienţe vizuale şi 39 de milioane de nevăzători. Nu este întotdeauna uşor pentru aceste persoane să înveţe Braille sau să găsească cărţi scrise în acest alfabet. De aici, utilitatea inovaţiei.
Potrivit descrierii furnizate de inventatorii lui, FingerReader se pune pe degetul arătător, iar utilizatorul nu trebuie decât să parcurgă rândurile ca să le audă citite de aparat. O cameră vizualizează cuvintele şi rândurile şi trimite o mică vibraţie atunci când 'cititorul' pierde rândul. Aparatul acţionează la fel la capătul rândului sau la începutul lui. Citirea se face în timp real.
'Cu FingerReader se poate citi cu vârful degetului. Este mult mai mic şi mai uşor de purtat decât orice altă soluţie avută la îndemână până în prezent', spune Pattie Maes de la MIT. Produsul nu are încă un preţ, fiind încă în stadiul de prototip, dar realizatorii lui speră să îl dezvolte şi să îl comercializeze cât mai curând posibil.
Nu este primul dispozitiv care recurge la un asemenea concept: cercetătorii de la MIT au testat anterior un EyeRing, inel echipat cu o microcameră cu care se fotografiau obiecte şi se transmitea oral descrierea acestora. FingerReader apare ca o evoluţie a acestui concept ingenios, încheie maxisciences.com.