Organizaţia Mondială a Sănătăţii a indicat că bilanţul epidemiei de febră hemoragică, cauzată în mare parte de virusul Ebola, continuă să se agraveze, ajungând la 603 de morţi, dintre care 68 de noi decese între 8 şi 12 iulie din Africa de Vest.
În precedentul său bilanţ, săptămâna trecută, OMS a anunţat 25 de noi decese între 2 şi 6 iulie.
În total, febra Ebola şi alte tipuri de febră hemoragică au dus la moartea a 603 persoane, din 964 de cazuri înregistrate, de la izbucnirea epidemiei în ianuarie în Guineea, Liberia şi Sierra Leone.
Numai în Sierra Leone, între 8 şi 12 iulie au fost înregistraţi 52 de morţi, comparativ cu 13 în Liberia şi 3 Guineea.
Potrivit OMS, au fost înregistrate 85 de noi cazuri de Ebola, dintre care 68 mortale, în această perioadă.
OMS a indicat marţi că încearcă să obţină "sprijinul persoanelor influente şi respectate" în cadrul comunităţilor din ţările vizate, pentru a explica mai bine populaţiei măsurile de protecţie împotriva virusului.
"Există în continuare un nivel ridicat de transmitere a virusului în cadrul comunităţilor", a adăugat purtătorul de cuvânt al OMS, Daniel Epstein, în cadrul unui briefing al ONU.
Epidemia, cea mai gravă atribuită vreodată virusului Ebola, a fost subiectul central al unui summit privind sănătatea care a avut loc în urmă cu două săptămâni la Accra, în Ghana.
Directorul general adjunct al ONU însărcinat cu securitatea sanitară, Keiji Fukuda, a declarat cu această ocazie pentru AFP că epidemia ar urma cel mai probabil să mai dureze 'câteva luni'.
"Sper sincer că vom vedea o inversare a tendinţei şi o scădere a numărului de cazuri în câteva săptămâni", a adăugat el.
Virusul Ebola, care provoacă febră hemoragică, îşi trage numele de la un râu din nordul actualei Republici Democrate Congo (fostă Zair), unde a fost reperat pentru prima dată în 1976. Rata mortalităţii poate ajunge de la 25% la 90% la oameni.
Acest virus se transmite în contact direct cu sângele, cu lichidele biologice sau cu ţesuturile persoanelor sau animalelor infectate. Nu există niciun vaccin omologat împotriva febrei Ebola, care se manifestă prin hemoragii, vărsături şi diaree.
Sursa: AGERPRES