Potrivit unui studiu, cel puţin 650.000 de copii dezvoltă tuberculoză în fiecare an în cele mai afectate 22 de ţări de această boală, o cifră cu 25% mai mare decât estimarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Aproximativ 53 de milioane de copii trăiesc cu o formă latentă de infecţie, susceptibilă a evolua în orice moment în tuberculoză activă, adaugă autorii studiului, publicat miercuri în revista medicală britanică The Lancet.
În raportul său pe 2013, OMS a estimat la 530.000 numărul cazurilor de tuberculoză în rândul copiilor de sub 15 ani în 2012.
Însă această estimare depinde de cazurile semnalate de pediatri, o metodă criticată de numeroşi specialişti, în special din cauză că fiabilitatea sa variază considerabil de la o ţară la alta.
Pentru a-şi stabili propria estimare, dr. Peter Dodd, de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie, şi colegii săi au folosit un model matematic, integrând diverse elemente precum frecvenţa bolii printre adulţi, riscul de expunere la contagiune în cadrul familiei, eficienţa vaccinării sau impactul infecţiei cu HIV, virusul SIDA.
Conform calculelor realizate de autorii studiului, aproximativ 7,6 milioane de copii de sub 15 ani din cele 22 de ţări analizate au fost infectaţi cu agentul tuberculozei, Mycobacterium tuberculosis, în 2010 şi, dintre ei, aproape 651.000 au dezvoltat tuberculoză, dintre care peste un sfert (27%) în India.
În opinia dr. Dodd, aceste rezultate subliniază necesitatea de a concentra ajutorul asupra copiilor, prin recurgerea în special la isoniazidă, medicamentul antituberculoză.
Copiii sunt deseori ignoraţi, deşi trebuie luaţi în considerare pentru a putea ţine boala sub control, a precizat el.
Sursa: AGERPRES