Există suficienţi bani pentru crearea unui centru de excelenţă în domeniul reabilitării în România, a declarat coordonatorul naţional al programului "Orizont 2020", Ioana Ispas, punctând că nu trebuie să existe decât o instituţie din ţară care să îşi dorească acest lucru şi un centru din străinătate care să servească drept model.
"Programul 'Orizont 2020' nu este primul program, el are un precursor care se numeşte 'Program cadrul 7' al UE pentru cercetare, dezvoltare şi inovare.
O altă şansă o reprezintă formarea de centre de excelenţă competitive şi există un program dedicat de extindere a participării ţărilor cu performanţe mai puţin bune în cercetare. Ce s-ar întâmpla dacă s-ar face un centru de excelenţă în România pe neuroreabilitare? Parteneri externi există (...). Nu se cere decât o instituţie din România care să îşi dorească acest lucru şi un centru din afară care să servească drept model. Ce se poate obţine? Într-o primă fază se pot obţine fonduri pentru crearea unui plan de afaceri, pentru că multe instituţii poate trebuie să îşi eficientizeze activitatea ca să devină performante. În etapa a doua, Ministerul Educaţiei Naţionale oferă 20 milioane euro pentru dotări. Comunitatea europeană oferă partea de asistenţă în elaborarea planului de afaceri. Este o sumă mai mult decât suficientă pentru a crea acest centru de excelenţă", a declarat Ioana Ispas, la Şcoala Internaţională de vară de Neurologie, care se desfăşoară la Eforie Nord până joi.
Ea explicat că programul 'Orizont 2020' este "ultrageneros" şi pe lângă faptul că are o componentă specială pentru sănătate, schimbări demografice, bunăstare cu un buget de circa opt miliarde, el oferă o şansă comunităţii medicale de a aplica şi pentru alte programe.
"Deşi este un program de cercetare şi comunitatea nonştiinţifică are acces - nu vorbesc numai de asociaţii de pacienţi, ca să rămânem în domeniu, care au realmente o şansă, vorbesc de organizaţii care nu fac profit în ansamblu, dar vorbesc şi de media - "Ştiinţa cu şi pentru societate", în cadrul acestuia se mediatizează rezultatele cercetării, înseamnă filme, înseamnă dialog cu societatea, să discutăm dacă rezultatele cercetării sunt acceptabile pentru societate", a arătat Ioana Ispas.
Potrivit acesteia, alte oportunităţi europene vizează salarizarea pentru o perioadă de cinci ani a unui cercetător de top din UE sau din afara ei care să vină să lucreze în România la un departament care a trimis o aplicaţie în acest scop.
Pentru tinerii la început de carieră, Ioana Ispas a arătat că se dau bursele Marie Curie, sistem care oferă şansa unor studii doctorale prin care cercetătorii se pot instrui pe module, li se explică modul în care să creeze o afacere, cum să valorifice rezultatele cercetării şi cum să obţină finanţare. De asemenea, programul Marie Curie oferă aceeaşi şansă şi cadrelor didactice - aceea de a fi parte a unor reţele internaţionale care oferă instruire doctorală sau postdoctorală. Finanţarea este extrem de generoasă, a subliniat Ispas.
Ea a mai menţionat că Ministerul Educaţiei Naţionale a intrat în acest an într-o iniţiativă de programare comună privind combaterea bolilor neurodegenerative.
Coordonatorul 'Orizont 2020' a vorbit şi despre Iniţiativa medicamente inovatoare a comunităţii europene.
"Există Federaţia europeană a industriei farmaceutice, formată din reprezentanţii principalelor firme producătoare din domeniu, care are o serie de obiective ştiinţifice şi e dispusă să le facă publice iar comunitatea ştiinţifică vine şi trimite aplicaţii pentru a rezolva acele probleme de cercetare care apar în faza precompetitivă a creării unui medicament. Finanţarea este de 100%", a spus Ioana Ispas.
Sursa: AGERPRES