Conform unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitatea din Maastricht, efectele periculoase ale consumului de alcool asupra conducerii autoturismului sunt cunoscute şi reglementate juridic foarte strict peste tot în lume, însă la fel de periculoase sunt cele provocate de alergia la polen.
În Marea Britanie, între unul şi cinci cetăţeni britanici suferă de alergie la polen. Această sensibilitate produce mâncărimi la nivelul ochilor, rinoree apoasă şi strănutat, dar poate induce şi oboseală şi poate avea efect negativ asupra memoriei.
Bernd Kremer, doctor şi coordonator al studiului, susţine că efectele alergiei la polen asupra funcţiilor cognitive ale şoferilor afectează capacitatea acestora de a conduce în deplină siguranţă autovehiculul.
Pentru stabilirea efectelor reacţiilor alergice asupra îndemânării de a conduce autovehiculul, 20 de voluntari care suferă de alergii au fost puşi să efectueze două teste practice de conducere a unui autovehicul.
Acest test s-a desfăşurat în afara sezonului când se activează alergiile la polen, persoanele alergice au folosit pentru test spray-uri nazale sau anumite substanţe sau care induceau efecte similare alergiei. Aceştia au trebuit să conducă autoturismele pe un traseu bine delimitat. Cercetătorii au putut observa că participanţii la test nu au reuşit să se menţină pe traseul indicat în prealabil. În momentul producerii efectelor alergiei şoferii nu au mai controlat autoturismul în siguranţă şi au deviat semnificativ de la ruta optimă care trebuia parcursă, observându-se astfel că pentru anumite intervale de timp aceştia nu mai controlează pe deplin maşina şi pot provoca accidente.
Traiectoria maşinii indică un comportament al şoferului similar efectelor unei alcoolemii în sânge de 50 de miligrame pe 100 de mililitri, limita legală admisă în majoritatea statelor europene.
Cercetătorii au concluzionat că tratamentul cu medicaţie împotriva alergiei restabileşte îndemânarea şoferului, ceea ce arată că riscurile alergiei de polen asupra celui care conduce autovehiculul pot fi gestionate uşor. 'Ceea ce am vrut să demonstrăm cu această cercetare, este că doctorii trebuie să fie conştienţi ca pe lângă informarea pacienţilor asupra riscurilor alergiei la polen, trebuie să-i consilieze cum să se trateze în aceste situaţii', a concluzionat cercetătorul Bernd Kremer.
Sursa: AGERPRES