France Presse informează că Universitatea din Pennsylvania a dezvoltat un nou tratament pentru bolnavii de leucemie, după ce la au constatat că la 89% dintre pacienţii diagnosticaţi care l-au testat boala a dispărut.
Este vorba de o imunoterapie personalizată, cunoscută sub numele de CTL019, prima imunoterapie împotriva cancerului care este considerată un progres major de către Agenţia federală pentru medicamente din Statele Unite (FDA).
Tratamentul constă în extragerea de celule imunitare T de la pacient pentru a fi programate genetic în laborator astfel încât ele să ţintească celulele canceroase care produc o proteina numită CD19. Celulele T astfel reprogramate sunt apoi reinjectate în organismul pacientului, unde se înmulţesc şi atacă direct cancerul.
Cercetătorii au raportat anul trecut că boala a dispărut la 89% din 27 de pacienţi cu leucemie acută limfoblastică (22 de copii şi cinci adulţi).
Primul copil care a primit acest tratament, Emily Whitehead, a sărbătorit în luna mai doi ani de la remisia cancerului, iar primul adult care a primit acest tratament este în remisie de un an.
Având în vedere rezultatele, autorităţile de reglementare din SUA au decis, luni, să accelereze procedura de aprobare pentru introducerea pe piaţă a acestui nou tratament.
Universitatea din Pennsylvania a făcut echipă în 2012 cu compania farmaceutică Novartis pentru a dezvolta şi autoriza testarea cu această terapie pentru tratarea mai multor tipuri de cancer.
Sursa: AGERPRES