Potrivit unui studiu publicat în revista Asociaţiei American Heart, adulţii care se uită la televizor peste trei ore pe zi riscă de două ori mai mult să moară prematur comparativ cu cei care petrec mai puţin timp în faţa micului ecran.
'Uitatul la televizor este unul din principalele obiceiuri sedentare ale modului nostru de viaţă, în care se dezvoltă şi alte tipuri de comportamente sedentare', spune dr Miguel Martinez-Gonzales, profesor de sănătate publică la Universitatea Navarra din Pamplona (Spania), autorul principal al cercetării. 'Rezultatele noastre le confirmă pe cele precedente, care au pus în evidenţă o legătură între timpul petrecut în faţa televizorului şi mortalitate', adaugă el.
Cercetătorii au observat timp de 8,2 ani 13.284 de adulţi spanioli sănătoşi, cu vârsta medie de 37 de ani, dintre care 60% femei, cu studii superioare, pentru a stabili legătura dintre trei tipuri de comportamente sedentare - timpul petrecut în faţa televizorului, a calculatorului şi conducerea maşinii - şi riscul de mortalitate din orice cauză.
Autorii studiului au constatat 97 de decese, dintre care 19 din cauza unor boli cardiovasculare, 46 de cancer şi 32 din alte cauze. Ei au calculat că riscul de deces era de două ori mai mare la cei care afirmaseră că se uită la televizor trei ore sau mai mult pe zi decât la persoanele care petreceau mai puţin timp în faţa micului ecran. Cercetătorii nu au descoperit nicio corelare semnificativă între timpul petrecut la calculator sau la volanul maşinii şi un risc crescut de moarte prematură, indiferent de cauză. Ei au apreciat totuşi că sunt necesare şi alte studii pentru a confirma posibilele legături între cei doi factori şi rata mortalităţii, putându-se afla astfel mecanismele biologice ce le-ar putea explica.
'Odată cu îmbătrânirea populaţiei, gradul de sedentarism va creşte, îndeosebi ca urmare a timpului petrecut la televizor, şi acest lucru va spori problemele de sănătate legate de vârstă', afirmă dr Martinez-Gonzales.
'Rezultatele studiului nostru arată că adulţii ar trebui să facă mai multă mişcare, să evite perioadele lungi de imobilitate şi să stea la televizor doar una sau două ore pe zi', recomandă el.
Potrivit American Heart Association, sunt necesare cel puţin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână - sau cel puţin 75 de minute de activitate aerobică susţinută - pentru o stare de sănătate bună, încheie AFP.
Sursa: AGERPRES