Preşedintele Societăţii Române de Istorie a Medicinei, profesor doctor Nicolae Marcu a declarat că şcoala medicală românească este una de înaltă valoare ştiinţifică şi morală, însă din cauza condiţiilor precare din ţară există un exod masiv al medicilor foarte bine pregătiţi în străinătate unde îşi desfăşoară activitatea.
"Medicii români de calitate nu sunt însă suficienţi susţinuţi, apreciaţi în anumite medii şi vinovaţi sunt în primul rând ei şi noi care nu am ştiut să impunem acest prestigiu pe care medicina îl are.
Şcoala medicală românească este una de înaltă valoare ştiinţifică şi morală, dar din păcate nu sunt condiţii pentru lucrul acestor medici în ţară şi există un exod masiv al medicilor foarte bine pregătiţi şi foarte bine primiţi în străinătate, unde îşi desfăşoară activitatea. Există o continuitate a medicinei româneşti şi în prezent cu tot acest exod al medicilor există vârfuri importante ale medicinei, există o excelenţă în actul medical în mai toate centrele medicale şi universitare din România", a susţinut Marcu, cu prilejul celui de-al VIII-lea Congres naţional de istorie a medicinei care are loc joi la Bucureşti.
Potrivit acestuia, congresul se desfăşoară sub semnul a trei evenimente importante: împlinirea a 550 ani de atestare documentară a oraşului Bucureşti, în cadrul congresului fiind abordată o temă specială, cea a medicinei bucureştene de-a lungul timpului, aniversarea a 300 de ani de la martiriul sfinţilor Brâncoveni şi 85 de ani de existenţă a Societăţii Române de Istorie a Medicinei.
"Prima temă de dezbatere este aceea a istoricului vieţii academice a medicilor, cu teme legate de istoria Academiei Române. Avem numeroase cazuri de medici care au fost preşedinţi ai Academiei Române: Victor Babeş, Gheorghe Marinescu, Toma Ionescu, Hanibal Teoharie, Nicolae Calinderu. Mai aproape de noi, marile personalităţi ale medicinei din perioada interbelică, perioada comunistă şi în prezent sunt importanţi reprezentanţi ai medicinei, membrii ai Academiei Române. Este adevărat că trăim o perioadă de tranziţie continuă şi nu-i vedem sfârşitul, trăim o perioadă în care prestigiul acestei nobile profesiuni care este medicina este în scădere, o perioadă în care medicii merg şi se angajează în străinătate. Sunt cifre impresionante în acest sens", a afirmat preşedintele SRIM.
El a precizat că în cadrul congresului vor fi oferite modele de mari personalităţi care s-au format în străinătate, care au lucrat o perioadă acolo, dar care s-au întors, au înfiinţat catedre, discipline, institute de cercetare din ţară şi care au rămas mari personalităţi ale medicinei.
"Victor Babeş ar fi putut foarte bine să rămână în Franţa sau Germania sau în alte ţări. I s-a propus de nenumărate ori. El care era născut la Viena, care avea o legătură parentală cu poporul român, a decis şi a venit la noi şi a creat primul institut ştiinţific românesc din toate specialităţile, nu numai medicale. La fel şi Gheorghe Marinescu ar fi putut să rămână la Paris, dar a optat pentru a se întoarce în ţară", a mai arătat profesorul Nicolae Marcu.
Sursa: AGERPRES