Se vor organiza competiţii de înot şi strângere de fonduri Swimathon, la care vor participa aproape 30 de înotători din Bacău, Bucureşti, Cluj, Iaşi, Ploieşti şi Oradea, pentru a atrage atenţia asupra stigmatizării persoanelor bolnave de psoriazis.
Potrivit unui comunicat de presă al Fundaţiei Comunitare Bucureşti remis joi AGERPRES, cele 6 echipe de înotători sunt formate din persoane publice, medici şi oameni obişnuiţi, care îşi propun să strângă 30.000 lei, pentru ca 100 de bolnavi de psoriazis să fie consiliaţi cu privire la alegerea unui nou loc de muncă, proiectul fiind dezvoltat la nivel naţional de Asociaţia Alternative Sociale împreună cu Societatea Română de Dermatologie, cu sprijinul AbbVie.
"Proiectul îşi propune să atragă atenţia asupra discriminării bolnavilor de psoriazis la locul de muncă", arată sursa citată.
Prima competiţie Swimathon va avea loc sâmbătă, la Oradea, la Bazinul Olimpic 'Ioan Alexandru", iar pe 5 iulie vor avea loc simultan ediţii de Swimathon în trei oraşe. Swimathon Cluj este organizat la Complexul de Nataţie 'Universitas', la Iaşi, evenimentul are loc la Ştrandul Municipal iar la Ploieşti, la Bazinul Municipal Vega.
La Bucureşti, o echipă formată din actriţele Ada Condeescu şi Diana Dumitrescu, jurnalistul Emilian Isăilă, motociclistul Cătălin Cazacu şi medicul dermatolog Ionel Ţoropoc înoată în 12 iulie la Bazinul Olimpic 'Lia Manoliu'. La Bacău, evenimentul are loc la finalul lunii octombrie.
Psoriazisul este o boală inflamatorie autoimună, necontagioasă, care afectează nu doar pielea, ci şi alte organe, ducând frecvent la complicaţii.
90% dintre pacienţi au psoriazis în plăci, care poate apărea oriunde pe corp, dar cel mai adesea pe scalp, coate, partea de jos a spatelui, pe abdomen, în zona buricului şi pe genunchi. Boala afectează în proporţii egale femei şi bărbaţi, vârsta de debut fiind în general 15-30 de ani.
43% dintre pacienţii cu vârste între 20 şi 29 de ani cred că psoriazisul este o 'ruşine socială'. 80% dintre pacienţii cu psoriazis relatează un impact profund negativ al bolii asupra activităţilor zilnice iar 50% dintre pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută la locul de muncă.
23% din pacienţi afirmă că psoriazisul a influenţat alegerea unei cariere profesionale. 62% dintre pacienţi relatează probleme financiare iar 23% au afirmat că psoriazisul le afectează negativ venitul.
Sursa: AGERPRES