Fundaţia Romanian Angel Appeal a lansat oficial programul de reintregrare profesională şi socială a persoanelor afectate de tuberculoză (TBC), care îşi propune să înfiinţeze servicii speciale de asistenţă psiho-socială, consiliere şi orientare profesională pentru aceste persoane, prin oferirea de modele de bună practică şi informarea publicului general cu privire la tuberculoză, diminuând gradul de discriminare.
Obiectivul general al proiectului este acela de a facilita accesul la ocupare al persoanelor afectate de tuberculoză, aflate în situaţie de risc socio-economic, prin acces la formare şi integrare/reintegrare profesională şi orientare în vederea identificării unor oferte individualizate de muncă şi servicii de consiliere, sprijin social şi psihologic.
Proiectul are ca obiective specifice crearea, în premieră în România, a unui model de bună-practică de servicii de asistenţă multidisciplinară integrată (medico-socio-psihologică) pentru pacienţii cu TBC, facilitarea accesului la integrare profesională a persoanelor afectate de TBC, prin consiliere psiho-socială, suport social acordat, organizarea unei campanii naţionale de conştientizare în rândul populaţiei generale a riscurilor îmbolnăvirii de TBC şi de reducere a stigmei şi discriminării persoanelor afectate de TBC.
"Sperăm ca eforturile noastre să fie doar începutul, iar serviciile de asistenţă multidisciplinară ce vor fi create în cadrul proiectului să fie replicate, prin implicarea statului, în cât mai multe unităţi de pneumftiziologie din ţară. De asemenea, ne dorim ca modelele de bune-practici oferite de programul de consiliere psiho-socială, suport financiar şi sprijin pentru recalificare şi reinserţie pe piaţa muncii pentru persoanele afectate de tuberculoză să fie transpuse în politici publice de sănătate şi integrare în muncă. şi, nu în ultimul rând, sperăm ca, prin campania naţională pe care o vom desfăşura, milioane de români vor afla mai multe despre tuberculoză, vor şti să prevină îmbolnăvirea dar şi să se prezinte la medic dacă au suspiciuni, şi vor mai şti şi că, trataţi şi vindecaţi, bolnavii de tuberculoză sunt apţi, ca noi toţi, pentru o viaţa socială şi profesională normală", a declarat Nicoleta Mănescu, manager de proiect.
În cadrul proiectului vor fi efectuate 1.000 de anchete sociale pentru persoanele afectate de TBC şi vor fi realizate 1000 de planuri de intervenţie individualizate, acordarea de consiliere psiho-socială în cadrul serviciilor de asistenţă multidisciplinară, pentru 1.000 de persoane afectate, acordarea de sprijin financiar pe perioada tratamentului, pentru 1000 de pacienţi şi membri ai familiilor lor, furnizarea de consiliere/orientare privind accesul pe piaţa muncii pentru 500 de persoane afectate de TBC şi, respectiv, de instruire/cursuri de calificare/recalificare pentru 150 de persoane afectate, inclusiv acordarea de subvenţii pe toată perioada participării la cursuri.
'Programul dedicat reintegrării profesionale şi sociale a persoanelor afectate de Tuberculoză' are o perioadă de implementare de 15 luni şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013.
România continuă să se afle pe lista celor 18 ţări cu prioritate înaltă privind tuberculoza în regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
În anul 2013, în ţara noastră, 15.000 de persoane au fost diagnosticate cu tuberculoză şi peste 1.100 de bolnavi au murit. Aproape 50% din românii cu tuberculoză provin din medii sărace, nu au locuri de muncă şi nici venituri. Dintre persoanele afectate, 80% sunt apte de muncă, conform rapoartelor epidemiologice furnizate de Institutul de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta' din Bucureşti.
Sursa: AGERPRES