În reţeaua Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş există patru centre de screening pentru cancerul de col uterin, unde se vor testa gratuit în acest an 2.200 de femei cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, până în prezent fiind utilizate deja peste 500 de teste Babeş-Papanicolau.
Pentru efectuarea acestui test femeile trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru eliberarea formularului de recoltare.
Mariana Negoiţă a arătat că, ulterior recoltării probelor într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul după 30 de zile, la medicul de familie, şi dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigaţii suplimentare, iar dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare după 5 ani.
În cadrul acestui program de testare gratuită, în care funcţionează 15 reţele de screening, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş este unitate regională de management pentru Regiunea Centru şi include judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.
'Scopul acestui program este depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile şi îndrumarea pacientelor cu displazii pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate (...) Specialiştii le recomandă femeilor eligibile efectuarea testului Babeş-Papanicolau şi atrag atenţia că recomandarea unui test de screening pentru cancer nu înseamnă că pacienta are cancer. Testele screening pentru cancerul de col uterin se fac în momentul în care pacienta nu prezintă simptomatologie. Screeningul constă în căutarea cancerului înainte de apariţia simptomelor. Acesta poate detecta cancerul într-un stadiu precoce. Când celulele tumorale sunt detectate precoce, cancerul este mai uşor de tratat', a mai arătat purtătorul de cuvânt al SCJU Târgu Mureş.
Sursa: AGERPRES