Agenţia niponă de presă Kyodo relatează că Parlamentul Japoniei a adoptat de vineri, 20 iunie, o lege care vizează să prevină decesele provocate de munca în exces, o premieră într-o ţară notorie pentru orele prelungite de lucru.
Legea adoptată în cadrul unei sesiuni plenare a Camerei Consilierilor (Camera superioară a Dietei, legislativul nipon) nu stabileşte reglementări şi nu impune sancţiuni, ci doar defineşte responsabilitatea guvernului de a lua suficiente măsuri pentru a preveni astfel de decese.
Legea defineşte decesul ca urmare a muncii în exces drept 'decesul cauzat de afecţiuni cerebrale sau cardiace determinate de un program de lucru supraîncărcat' sau 'suicidul cauzat de tulburări mintale generate de o puternică presiune psihologică'.
Legea cere guvernului să efectueze un studiu privind decesele provocate de munca excesivă şi să atragă atenţia publicului asupra acestei probleme printr-o campanie de educare şi relaţii publice, pentru a preveni astfel de evenimente.
De asemenea, autorităţile sunt îndemnate să înfiinţeze un sistem adecvat de consiliere prin pregătirea de medici care să lucreze în industrie şi să susţină grupurile particulare implicate în prevenirea deceselor din exces de muncă, iar administraţiilor locale şi angajatorilor li se cere să coopereze în aceste scopuri.
Potrivit noii legi, noiembrie a fost desemnată lună de conştientizare a riscurilor asociate muncii în exces, ziua de 23 noiembrie fiind zi de sărbătoare naţională în Japonia, şi anume Ziua muncii şi a recunoştinţei. Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale va face demersurile necesare pentru ca legea să intre în vigoare înainte de luna noiembrie.
În acelaşi timp, guvernul este chemat să elaboreze un pachet amplu de măsuri pentru a preîntâmpina decesele din exces de muncă. Urmează totodată să fie creat, sub auspiciile Ministerului muncii, un consiliu format din reprezentanţi ai familiilor îndoliate, ai angajaţilor şi angajatorilor pentru a-şi face auzite opiniile.
Rezultatele studiului şi urmările noii politici vor fi prezentate Dietei sub forma unui raport anual, legea urmând să fie revizuită la trei ani de la intrarea ei în vigoare, dacă se va considera necesar.
Sursa: AGERPRES