Premierul, Victor Ponta, a declarat la Tulcea că România este un model pentru unele state europene în domeniul telemedicinei. De asemenea, secretarul de stat din MAI, Raed Arafat a anunţat că sistemul care funcţionează în Delta Dunării, se va extinde şi în judeţele Galaţi şi Brăila.
'Sprijinim extinderea acestui sistem nu doar în România. Ţara noastră este un model pentru foarte multe state europene, iar unele ne invidiază că mergem mai repede.
Inclusiv decizia din luna ianuarie, luată la iniţiativa secretarului de stat Raed Arafat, pentru formarea unui singur departament cu structurile SMURD şi ISU, dă rezultate şi începe să lucreze şi la nivel local. Iată că idei bune sunt puse în practică şi în România, lucru care înseamnă eficienţă mai mare pentru bolnavi şi bani mai puţin cheltuiţi', a declarat, la Tulcea, premierul Victor Ponta, cu ocazia recepţiei unui elicopter medicalizat pentru urgenţele din Delta Dunării.
La rândul său, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a anunţat că sistemul de telemedicină pentru medicii de familie care a început să funcţioneze în Delta Dunării la finele anului 2012, va fi extins şi în judeţele Galaţi şi Brăila.
'Este un proiect depus la nivelul Ministerului Comunicaţiilor în curs de aprobare pentru a extinde sistemul în judeţele Brăila şi Galaţi. În fondurile europene există o prevedere pentru dezvoltarea telemedicinei, iar UE are o ţintă foarte importantă pe asistenţa medicală la distanţă, nu numai de urgenţă. Acesta este viitorul la nivel mondial', a declarat secretarul de stat Raed Arafat.
Premierul Victor Ponta a spus şi că 'în orice loc din ţară, prioritatea este sănătatea', iar la rectificarea bugetară 'categoric, orice ban în plus pe care-l avem va merge la Sănătate'. 'Nu ştiu care va fi suma (care se va aloca n.r.), pentru că după data de 1 iulie vom lucra cu experţii instituţiilor internaţionale la partea de rectificare, dar vă asigur că primii bani pe care-i vom avea în plus vor ajunge la Sănătate', a mai spus premierul.
Sistemul experimental de telemedicină pentru localităţile din Delta Dunării a fost prezentat la Tulcea pe data de 31 martie 2012. Aparatura donată de Hewlett Packard, care a ajuns la zece medici din judeţ, a constat într-o cameră video conectată la un laptop, un aparat de monitorizare ce transmite funcţiile vitale ale pacientului către laptop şi un aparat electrocardiograf care permite inclusiv interpretarea automată a datelor recepţionate de la pacient, precum şi transmiterea acestora medicilor specialişti de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din municipiul Tulcea. De asemenea, potrivit datelor furnizate de autorităţi la acea vreme, trei dintre cei zece medici au primit şi câte un ecograf.
Prin intermediul dotărilor tehnice, pacienţii din localităţile izolate din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării pot primi recomandări de la medicii specialişti din SJU Tulcea.
Obiectivele sistemului care a început să funcţioneze în luna noiembrie a anului sunt creşterea calităţii actului medical în Delta Dunării şi reducerea costului actului medical în beneficiul a circa 12.000 de pacienţi din Deltă al căror nivel de trai este scăzut.
Sursa: AGERPRES