Miercuri, 18 iunie, a fost lansat proiectul ''SALVA - ŞAnsă La Viaţă Activă'', realizat în parteneriat cu Asociaţia PartNET, Fundaţia Renaşterea, Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS) şi Confederaţia Patronatul Român, în prezenţa partenerului tranzaţional Consorzio Consulting din Italia.
''Proiectul 'SALVA' se adresează beneficiarilor direcţi (persoane afectate de boli care le influenţează viaţa profesională şi socială - HIV/SIDA, cancer, persoane dependente de droguri), dar şi actorilor economici şi sociali, mediului de formare profesională, societăţii civile, serviciilor publice de ocupare a forţei de muncă, instituţiilor publice cu atribuţii în elaborarea programelor şi a legislaţiei privind reintegrarea pe piaţa muncii a persoanelor vizate'', a explicat preşedintele Asociaţiei PartNET, dr. Iolanda Mihalache.
Potrivit acesteia, scopul acestui program este creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă pentru 800 de persoane - 700 afectate de boli precum cancerul, HIV/SIDA sau hepatită, dar şi 100 de persoane dependente de droguri.
''Asociaţia are o colaborare mai veche, un schimb de bune practici cu Consorzio Consulting din Italia pentru mai multe programe, din acest motiv le-am solicitat sprijinul şi de această dată, prin elaborarea unui ghid de aplicare a metodelor din Italia pentru integrarea persoanelor vulnerabile pe piaţa muncii, informarea acestora asupra posibilităţilor pe care le au în acest sens, dar şi asupra participării la o viaţă activă'', a spus dr. Mihalache.
Preşedintele Asociaţiei PartNET a precizat că vor exista patru centre de incluziune socială - Bucureşti-Ilfov, Sud-Est, Sud-Vest şi Nord-Est pentru consiliere, formare şi terapie în cazul acestor persoane. Durata proiectului este de 18 luni, a mai spus dr. Mihalache.
Preşedintele Fundaţiei Renaşterea, Mihaela Geoană, a atras atenţia asupra faptului că incidenţa cancerului de sân şi de col uterin este mare, precizând că una din şase femei face cancer la sân şi şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, iar motivul principal este faptul că boala e depistată prea târziu, în stadii avansate.
Ea a adăugat că prin Centrul de excelenţă Renaşterea şi prin Unitatea Medicală Mobilă pot fi efectuate teste pentru depistarea în fază incipientă a acestor maladii, pentru că e mult mai uşor să previi decât să tratezi.
''Participarea Fundaţiei Renaşterea la acest program se va concretiza prin crearea unui centru zonal de incluziune socială la Iaşi, deci ne vom ocupa de zona Nord-Est, identificarea grupului ţintă în toate cele patru regiuni ale proiectului, oferirea de cursuri de calificare/recalificare pentru 350 de pacienţi oncologici. De asemenea, vom informa populaţia din cele patru zone cu privire la importanţa prevenţiei şi a depistării precoce a cancerului. Unitatea Medicală Mobilă va oferi, timp de patru luni, în cele patru regiuni din proiect, efectuarea gratuită a 840 de mamografii şi a 1.260 de teste Babeş-Papanicolau. Totodată, acţiunea de iluminare în roz de anul acesta, simbolul mondial al luptei împotriva cancerului de sân, va fi în scopul sprijinirii proiectului 'SALVA' '', a spus Mihaela Geoană.
Ea a adăugat că o atenţie deosebită trebuie acordată populaţiei din rural, deoarece din activitatea Unităţii Mobile de până acum s-a constatat că în aceste zone 67,5% dintre femeile cărora le-au fost acordate consultaţii gratuite au fost diagnosticate cu infecţii genitale, ceea ce constituie un procent îngrijorător.
Preşedinta ARAS, Maria Georgescu, a subliniat că trebuie luptat pentru reducerea riscului de consum de droguri, care poate duce la contaminare cu HIV/SIDA, în condiţiile în care din ţară de tranzit România a ajuns ţară de consum de droguri.
''Ne ocupăm de consilierea persoanelor aflate în această situaţie, iar în cadrul acestui program ne vom ocupa de 100 de persoane care primesc tratamentul necesar şi consiliere pentru a-i putea aduce din nou pe piaţa muncii'', a spus Maria Georgescu.
Reprezentanta Confederaţiei Patronatul Român, Ingrid Serenela Moldovan, a declarat că medierea pentru integrarea pe piaţa muncii trebuie făcută nu doar în rândul agenţilor economici, ci şi al instituţiilor statului.
''Rolul nostru este să asigurăm repunerea pe piaţa muncii a acestor persoane. Noi facem cursuri de pregătire, avem experţi în informare, publicitate, pentru promovarea acestui proiect. E nevoie de o pregătire continuă, de o protecţie a celor care muncesc, cred că ITM ar trebui să aibă un rol mai activ în acest sens'', a arătat Moldovan.
În opinia partenerilor italieni - Pietro Mezzapesa şi Ettore Ruggiero de la Consorzio Consulting, ''există o convingere greşită că bolile sunt doar o problemă sanitară''. Boala afectează munca, iar condiţiile de muncă pot influenţa evoluţia bolii. Din acest motiv programele de incluziune socio-ocupaţională sunt foarte importante.
Ei au exemplificat ca modele de ocupare a locurilor de muncă sectoarele din agricultură, servicii de asistenţă, artizanat, servicii hoteliere şi au precizat că în Italia există ''cooperative sociale de integrare în muncă prin activităţi temporare sau definitive''.
Sursa: AGERPRES