Prin intermediul proiectului "Energie pentru viaţă" derulat de Asociaţia Română de Intervenţii în situaţii de Urgenţă (ARISU) împreună cu Servier Pharma, sponsorul principal al proiectului, aeroportul Internaţional "Henri Coandă" are de miercuri două defibrilatoare externe semi-automate, unul dintre ele aflându-se în terminalul "Plecări", iar celălalt în terminalul "Sosiri".
Cele două defibrilatoare automate sunt instalate în cutii cu alarmă şi girofar, astfel că în momentul deschiderii cutiei alarma se declanşează automat.
În cazul unui stop cardio-respirator, defibrilatorul poate fi folosit de orice persoană aflată în apropiere, însă voluntarii ARISU vor instrui angajaţi ai aeroportului, precum şi personalul auxiliar. încă de la pornire, aparatul oferă instrucţiuni vocale.
"În Europa, în acest moment, conform Consiliului European de Resuscitare, la fiecare 45 de secunde o persoană intră în stop cardio-respirator. Prin aceste defibrilatoare încercăm să venim cu un timp mult mai mic de intervenţie în ceea ce înseamnă resuscitarea cardio-pulmonară. Probabil că ar trebui să avem sute de aparate instalate în locuri publice, dar sperăm că, odată cu trecerea anilor, se va întâmpla acest lucru. În străinătate există defibrilatoare în toate aeroporturile mari", a declarat preşedintele ARISU, Nicolae Stavre.
Prezent la lansare, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a afirmat că prin montarea celor două defibrilatoare în aeroport se mai face "un pas timid" în procesul de implementare a defibrilatoarelor semi-automate cu acces la public.
"S-au salvat foarte multe vieţi cu defibrilatoare semi-automate. (...) În Las Vegas americanii au implementat defibrilatoare în cazinouri şi au redus mortalitatea după stop cardiac cu aproximativ 40-50% prin faptul că existau aceste aparate. În Europa aceste defibrilatoare fac parte normală din peisaj. Sper ca demersurile care s-au făcut anul trecut şi care sunt în curs, pe ideea ca legislaţia să prevadă existenţa defibrilatoarelor semi-automate în locuri publice, iar criteriile să fie stabilite după numărul de populaţie care trece prin acele locuri, cred că va trebuie ca această legislaţie să fie introdusă", a spus Arafat.
Potrivit acestuia, nu există riscuri în ce priveşte folosirea aparatelor.
Purtătorul de cuvânt al aeroportului, Valentin Iordache, a precizat că aeroportul dispune atât de personal medical specializat în medicină de urgenţă, cât şi de două ambulanţe integral dotate pentru intervenţie cu toate echipamentele necesare.
"Aceste defibrilatoare vin să aducă un plus de calitate serviciului medical de urgenţă. Aici sunt destul de numeroase aterizările cu urgenţe medicale, în medie o dată pe săptămână. Sunt aeronave care anunţă cazul medical şi după o oră şi jumătate aterizează pe Otopeni", a spus Iordache.
Potrivit ARISU, până în acest moment au fost montate 9 defibrilatoare, dintre acestea 8 fixe şi unul mobil. Au mai fost montate defibrilatoare la Muzeul Antipa şi Tribunalul Bucureşti.
Pe 1 octombrie 2012, ARISU a montat primele cinci astfel de aparate în cele mai circulate staţii de metrou: Unirii 1, Unirii 2, Eroilor, Universitate, Piaţa Victoriei.
Valoarea totală a proiectului în urma căruia bucureştenii vor beneficia de cele zece defibrilatoare externe depăşeşte 70.000 de euro.
Potrivit medicilor, fiecare minut de întârziere în intervenţia asupra unui persoane care a suferit un atac de acord scade cu zece la sută şansa sa de supravieţuire.
În UE, la fiecare 45 de secunde o persoană intră în stop cardio-respirator.
Tot miercuri, ARISU va lansa un videoclip medical care explică pas cu pas cum trebuie efectuată resuscitarea cardio-pulomonară şi cum se foloseşte defibrilatorul extern automat. Videoclipul va fi disponibil publicului larg pe pagina de Facebook a organizaţiei: facebook.com/arisu.romania, începând cu ora 19,00.
Sursa: AGERPRES