Luni, 16 iunie, agenţia britanică a lansat un apel către populaţie să nu mai spele puiul înainte de a-l pune la gătit, pentru a evita răspândirea bacteriilor.
Într-un videoclip intitulat 'adevărul despre campylobacter', FSA declară război acestei bacterii, care este responsabilă de infecţii intestinale în general benigne, dar care pot fi fatale în cazul copiilor de vârste foarte mici, al persoanelor în vârstă şi al persoanelor cu imunitate precară, după cum subliniază Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
În jur de 280.000 de britanici sunt afectaţi în fiecare an de această bacterie, cauza cea mai curentă a gastroenteritelor. Or, în patru cazuri din cinci, sursa bacteriei o reprezintă păsările de consum.
În acest context, FSA atrage atenţia asupra noilor statistici care arată că 44% dintre britanici spală în mod sistematic puii înainte să-i gătească. Dintre aceştia, 36% fac acest lucru pentru a 'curăţa' pasărea, o treime pentru a 'înlătura germenii' şi alţii din simplul motiv că 'aşa au făcut mereu'.
Este vorba însă de o practică periculoasă, avertizează FSA, pentru că, 'prin proiectarea apei, bacteria poate ajunge pe mâini, pe haine, pe masa de lucru sau pe ustensilele de bucătărie'.
'Lansăm această campanie pentru că studiul nostru a arătat că, deşi oamenii tind să urmeze recomandările la gătirea cărnii de pasăre, spălându-se pe mâini şi asigurându-se că gătesc suficient carnea, încă sunt destui cei care spală carnea crudă de pasăre în apă', a explicat directoarea FSA, Catherine Brow.
'Este o problemă serioasă', a insistat aceasta, argumentând că bacteria în cauză poate determina 'nu doar boli grave şi chiar decesul, ci şi costuri de milioane de lire pe an sub formă de concedii de boală şi cheltuieli cu sănătatea'.
Sursa: AGERPRES